Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Презіче на Google Maps

Муніципалітет містечка Презіче-Акваріка, розташованого на «підборі» італійського чобітка, обіцяє виплатити 30 тисяч євро тим, хто придбає нерухомість, повідомляє Forbes.

Об’єднана громада Акваріко-де-Капо та Презіче — її називають найгарнішим селом в Італії за мальовничу барокову архітектуру та старовинні палаци — прагне в такий спосіб здолати стрімке скорочення населення, яке зараз трохи перевищує 10 тисяч. Попри всі принади тут бракує робочих місць, і жителі масово мігрують до великих міст. Влада також виплачує тисячу євро за народження дитини.

Щоб отримати грант, потрібно офіційно зареєструвати місце проживання та інвестувати в ремонт будинку. Муніципалітет субсидує половину від вартості купівлі нерухомості та ремонту, але не більш як 30 тисяч євро. Приблизно третина житла в Презіче-Акваріка підпадає під цю схему.

Такі акції дуже поширені в Італії, де чимало дрібних містечок переживають відтік мешканців. Станом на 2019 рік близько двадцяти міст Італії запустили програми купівлі житла за один євро. Деякі муніципалітети виплачували ще й додаткові гроші. 

Чимало тих, хто спокусився угодою, прибували з США та Північної Європи. Приїжджих відразу приваблювала старовинна автентична архітектура та гостинність місцевих, йдеться у матеріалі Business Insider.

Та, звісно, власники зрештою мусили витрачати значно більші суми. Почати з того, що акційні будинки виставляли на аукціон — один євро це лише початкова ціна, а охочих назбирувалися тисячі. Джиліан з Шотландії зрештою заплатила 1100 доларів за будинок у Самбуці, що на Сицилії. У цьому містечку лише один будинок продали за один євро, більшість інших коштували переможцям аукціонів кілька тисяч, а найдорожчий обійшовся у 28 тисяч євро.

Придбавши будинок, Джиліан мала сплатити 5000 євро депозиту, який повертали, якщо власник починав ремонт. Ремонт слід було завершити за три роки. В угоду часом входила умова, що власник має інвестувати щонайменше 17 тисяч євро у відновлення будинку. А будинки, які виставлялися на аукціон, були переважно в жахливому стані. 

При цьому в маленьких італійських містечках немає великих будівельних магазинів. Власники також живуть за кордоном, принаймні доки їхні будинки не буде відремонтовано — тож вони мусять винаймати людей, які робитимуть ремонт.

Скажімо, якщо ви заплатили за будинок один євро, інвестиції в нього зрештою сягнуть 70-80 тисяч. І все одно для багатьох це значно дешевше, ніж придбати вже готовий будинок, скажімо в Бельгії. Тож програма все одно має успіх.

Наприклад, Берт і Ніна з Бельгії купили чотири будинки в Муссомелі та закінчили ремонт в одному з них.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button