Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 298 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Ivan Aleksic / Unsplash

Після відкритого нападу Кремля на Україну десятки тисяч росіян оселилися у столиці Сербії. Для мігрантів з Росії Белград стає «новою Касабланкою», повідомляє Bloomberg Citylab.

Чому Белград?

Після початку вторгнення країни Європи ускладнили в’їзд для громадян РФ, тож більшість з них почали виїжджати до Грузії, Вірменії, Казахстану. В Європі ж найдоступнішим напрямком стала Сербія.

Росіяни можуть перебувати у Сербії без візи протягом 30 днів, та найголовніше, що національний авіаперевізник Air Serbia досі виконує рейси з Москви, Санкт-Петербурга, Краснодара та Ростова.

Щоб продовжити перебування, слід просто виїхати до іншої країни й повернутися. У телеграм-каналах люди пропонують місця в автомобілях для таких одноденних поїздок. Люди просто перетинають кордон, наприклад, з Боснією, гуляють десять хвилин і повертають назад.

Белград уже порівняв із Касабланкою президент Александр Вучич. У розпал Другої світової війни європейці масово тікали до цього портового міста на узбережжі Марокко з надією рушити далі, до Північної чи Південної Америки. Оформлення міграційних, виїзних та транзитних віз було складним і тривалим процесом, тож більшість застрягали в Касабланці на місяці, а то й роки.

Сербія здавна проводить проросійську політику — Вучич заявляв, що «західний світ через українців воює з Росією». Країна при цьому претендує на членство в Євросоюзі, й буквально вчора Німеччина закликала сербський уряд визначитися, на чиєму він зрештою боці.

Наскільки багато там росіян?

З початку війни до Сербії прибули понад 100 тисяч росіян, а українців — лише кількасот. 17 тисяч отримали посвідки на проживання, решта або виїхали в інші країни, або лишаються в статусі туристів. 

Белградська юристка Тіяна Вуйович, яка спеціалізується на міграції, каже, що вже працювала щонайменше з 500 росіянами. Спершу вони потребували допомоги переважно з орендою житла, а останні місяці чимало хто хоче купити нерухомість, і не просто з метою легалізуватися, а для того, щоб лишитися жити.

Присутність такої кількості росіян у 1,4-мільйонному Белграді важко не помітити. За цей рік вони вже відкрили понад 2300 дрібних бізнесів у Сербії, переважно у столиці, — це вп’ятнадцятеро більше, ніж торік.

Фото: Nikola Aleksic / Unsplash

33-річний Михаїл Коростіков, один із директорів російської корпорації ВЭБ.РФ, має дружину-сербку. Він почав шукати нову роботу та вчити сербську мову вже 25 лютого. Мало хто хотів ризикувати, наймаючи на роботу громадянина РФ. У червні він із дружиною таки виїхав до Белграда й зараз працює віддалено на британську кліматичну некомерційну організацію.

«Коли заходите до коворкінгу, навколо чути лише російську мову», — розповідає Коростіков. За його словами, серби дуже дружньо ставляться до росіян: якось йому навіть дарували продукти на базарі просто через те, що він із Росії.

Міграційний бум очікувано призвів до здорожчання нерухомості. Якщо до війни однокімнатну квартиру в центрі Белграда винаймали за 300 євро на місяць, то зараз ціна такого житла зросла до 600 євро. Для порівняння, медіанна зарплата у місті коливається на рівні 800 євро.

Росіяни приїздили до Сербії трьома хвилями. У перші дні прибували переважно кваліфіковані одинаки й люди з грошима; протягом літа вже переселялися сім’ями; а найбільша хвиля міграції почалася після оголошення в Росії мобілізації.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button