Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 289 днів. За цей час ми опублікували 23585 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: facebook.com/wintershalldea

Німецький виробник нафти і газу Wintershall Dea ще влітку відмовився припиняти участь у спільних підприємствах з російським Газпромом. Зараз розслідування телеканалу ZDF та der Spiegel показує, як газовий конденсат, який постачає німецька компанія, використовується у виробництві авіапального, на якому російські пілоти бомблять українські міста.

Що таке Wintershall Dea?

Компанія базується у Касселі та Гамбурзі. 72,7% акцій належить німецькому хімічному концерну BASF, а 27,3% — групі LetterOne російських олігархів Михаїла Фрідмана та Петра Авена.

На початок року понад 50% нафти й газу компанія видобувала в Росії — передусім в Уренгойському родовищі, що за Полярним колом у Сибіру. Свердловини сягають чотирьох кілометрів у глибину, де тиск у 600 разів перевищує поверхневий. Саме з цього регіону походить три чверті російського природного газу.

Фото: facebook.com/wintershalldea

Wintershall Dea володіє 15,5% акцій Nord Stream AG — оператора газопроводу «Північний потік».

Після початку повномасштабного нападу на Україну Wintershall Dea запевнила, що припиняє подальші інвестиції в Росію, але від уже наявних проєктів не відмовиться: мовляв, бізнес має захищати свої активи та інтереси співробітників.

Тим часом з початку вторгнення Wintershall Dea та підконтрольні їй компанії сплатили сотні мільйонів євро податків до російського бюджету. Обсяг самого лише податку на прибуток компаній склав 320 мільйонів євро за перші три квартали року.

Обсяги видобутку Wintershall Dea в Росії, Північній Європі, Південній Америці та на Близькому Сході/Північній Африці

Як саме німецька компанія живить російську війну?

Спільне підприємство Wintershall Dea в Уренгої виробляє побічний продукт видобутку природного газу — газовий конденсат, який ще називають «білою нафтою». Його продають на місці Газпрому. Підконтрольний російській державі Газпром, своєю чергою, є найбільшим у Росії виробником авіаційного пального. 

Нафта (1) та газовий конденсат (2). Фото: Вікіпедія

«Відповідальність за те, як надалі використовується (сировина), повністю лежить на Газпромі», — наполягають у Wintershall Dea. «Будь-яка компанія, яка забезпечує Газпром, ризикує тим, що розпалює війну та підриває європейську підтримку України», — заявляє організація Global Witness.

Фото: facebook.com/wintershalldea

Німецькі журналісти реконструювали кілька маршрутів, якими газовий конденсат опиняється у баках російських льотчиків, що скидають бомби на міста України. Так, сировину транспортують до Омська, де розташовано найбільший нафтопереробний завод Газпрому. Далі авіаційне пальне їде на військові бази біля Воронежа та Морозовська. Цим паливом заправляють бомбардувальники Су-34.

Саме з цих баз вилітали літаки, що скидали бомби на Чернігів на початку березня, переконаний воєнний експерт Арда Мевлютоглу. 16 березня Газпром здійснив чергову поставку авіапального на базу в Морозовську — й у той же день російські авіабомби знищили Драмтеатр у Маріуполі.

Збитий російський Су-34 в Чернігові, 5 березня. Фото: ДСНС

Прецедент

У серпні французька Le Monde провела розслідування спільно з Global Witness і дійшла висновку, що газовий конденсат з родовища, яке експлуатує компанія французької корпорації TotalEnergies, було перероблено на авіапальне для російських військових літаків.

Некомерційні організації подали судовий позов проти TotalEnergies. Корпорація заперечувала причетність, однак швидко вийшла зі спільного підприємства, яке підривало імідж.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button