Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 295 днів. За цей час ми опублікували 23629 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Російські пропагандистські медіа поширюють фото з 3D-муралом, нібито намальованим на тротуарі у Варшаві. На ньому зображено діру з Володимиром Зеленським, в яку затягуються європейські та американські гроші. Графіті ілюструє тезу про те, що європейська спільнота нібито втомилася від допомоги Україні.

Польські журналісти з Konkret24 визначили локацію з фотографії — це перехрестя Алеї Іоанна Павла ІІ та вулиці Злотої. Вони пішли на це місце й пересвідчилися у відсутності графіті й навіть слідів фарби, які б свідчили, що тут щось було.

Тротуар на перехресті четвертого листопада. Фото: Konkret24

Крім того, видання запитало думку муралістів. Лукаш Полак і Пшемислав Вуйцяк з Donutstudio переконані, що зображення — «на 100% фейк, змонтований у графічному редакторі».

Художники, зокрема, звернули увагу на балончики-спреї, виставлені наче для показу. Такі розпилювачі використовують для вертикальних стінописів, на горизонтальній поверхні фарба сильно розтікається. Вони також звертають увагу, що для виконання такої роботи знадобилося б кілька днів, а ще мурал виглядає занадто охайним.

Такої ж думки Тереза Латушевська-Сирда з Urban Forms, яка займається графіті 14 років. Створення такого муралу потребувало б часу й зусиль і не лишилося б непоміченим. За її словами, у соцмережах неодмінно з’явилися б фото процесу, а дорожні служби мали би втрутитися.

Журналісти й тут не зупинилися. Вони звернулися до управління міських доріг Варшави. Речник установи Якуб Дибальський заявив, що не лише не знає нічого про цей проєкт, але й ходить цією вулицею щодня на роботу й не бачив ніякого графіті.

В управлінні благоустрою також перевірили наявність муралу й не знайшли жодних слідів фарби.

Читайте також:

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button