Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 276 днів. За цей час ми опублікували 23483 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: facebook.com/AmiDPerov

Біля мурів Софії Київської виявили підмурки загадкової споруди середини XVIII століття, повідомив археолог Тимур Бобровський.

Фото: facebook.com/AmiDPerov

Дослідники поки що не знають, що саме це за споруда — «вежа, капличка у вигляді ротонди, фіал чи, може, взагалі криниця».

Фото: facebook.com/tymur.bobrovskyy

Підмурки на розі вулиць Володимирська та Рейтарська утворюють коло діаметром близько 6,5 метра, зі стінами завтовшки до метра, фундаментами, глибшими за 1,5 метра, потужними зовнішніми лопатками або контрфорсами.

Бобровський припускає, що це можуть бути залишки кутової башти Софійської садиби часів митрополита Рафаїла Заборовського. Та, за його словами, на старих планах Києва на цьому місці нічого схожого не позначено. 

Фото: facebook.com/AmiDPerov

«Це частина фортифікації, що входила до системи оборонних стін Святої Софії», — вважає юрист Мапи реновації Дмитро Перов. 

За його словами, споруду виявили, заміняючи сходи і перекладаючи плитку тротуару.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button