Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 299 днів. За цей час ми опублікували 23642 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Барельєф ХІІ століття з Михайлівського Золотоверхого собору, зберігається у Третьяковській галереї в Москві

Археологи запустили інформаційну кампанію, яка розповідає про українські культурні цінності, вивезені до російських музеїв. Спілка археологів України презентувала проєкт 16 листопада.

«Ці пограбування — не окремі прикрі ситуації, а результати системної багаторічної імперської політики Росії, спрямованої на привласнення українських культурних цінностей та переписування української історії», — зазначають ініціатори проєкту.

Скарб ХІІ століття, знайдений поблизу Десятинної церкви, Київ. Зберігається у Державному історичному музеї в Москві

Привласнення Росією артефактів давньої української історії починається одночасно з першими системними розкопками в степах України — вже від другої половини XVIII століття.

Лита Могила

Першим грабунком археологи називають артефакти з Литої Могили, розташованого поблизу Кропивницького.

Дозволи на розкопки давала Імператорська комісія, при цьому право працювати на українських об’єктах отримували часто російські археологи. Так, роботи на Литій Могилі очолив 1763 року генерал-поручик Олексія Мельгунов — тому росіяни й назвали Литу Могилу Мельгуновським курганом.

У кургані VII століття до нашої ери знайшли кам’яну скриню з золотими діадемою та застібками, вістрями стріл, мечем з золотим рукв’ям і піхвами, прикрашеними зображеннями фантастичних тварин. Згодом археологи дійшли висновку, що курган звели попередники скіфів.

Елементи декору на золотих обкладках піхв. Фото: facebook.com/AssociationArchaeologistsUkraine

Знахідки з Литої Могили спочатку потрапили до петербурзької Кунсткамери, звідки їх згодом передали до Ермітажу.

Срібний ріг у формі коня

Кропив’янський ритон — посудина для напоїв у формі рогу — чи не перша знахідка, що була віднайдена в Україні та потрапила до російського музею.

Срібний із позолотою вигнутий ріг, який завершується передньою частиною коня, було виготовлено у IV століття до нашої ери, найімовірніше у Фракії. Його виявили у 1746 році біля села Кропивна на Черкащині.

Росіяни вивезли ритон до санкт-петербурзької Кунсткамери, зараз він зберігається в Ермітажі під назвою «Полтавський» ритон.

«Кропив’янський» («Полтавський») ритон IV ст. до н.е., знайдений поблизу містечка Кропивна, 1746 року.
Зберігається в Ермітажі, Санкт-Петербург

Грабунки у ХХ та ХХІ століттях

У часи Радянського Союзу практика роботи російських археологів в Україні та вивезення артефактів продовжилася. Чимало цінностей вилучили з українських музеїв й передали до Москви упродовж 1930-х років.

Під час Другої світової колекції з України вивозили нацисти, а після завершення війни деякі знахідки опинялися вже в Москві чи Ленінграді.

Мозаїка ХІІ століття «Димитрій Солунський» з Михайлівського Золотоверхого собору. Зберігається у Третьяковській галереї в Москві

Після анексії Криму в 2014 році росіяни розкопували кримські пам’ятки та вивозили знахідки до Росії. Зараз, після початку повномасштабного вторгнення, окупанти «евакуюють» колекції з музеїв.

Половецька скульптура ХІ–ХІІІ століття з околиць Бахмута Донецької області. Зберігається в Державному історичному музеї в Москві

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button