Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23639 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Жителі Херсона заряджають гаджети на вокзалі. Фото: Укрзалізниця

Жителі звільненого Херсона стоять у чергах до вільних розеток і виходять на площі в центрі міста, щоб зловити мобільний зв’язок та інтернет. Фото та відео опублікував депутат Олександр Федієнко.

Черга до вільної розетки. Скриншот з відео Олександра Федієнка

Енергетики повідомили нардепу, що відновлення електромереж може зайняти від двох тижнів до місяця. У місті почали встановлювати пункти обігріву, де можна зігрітися, випити гарячий чай, підзарядити гаджети та підключитися до інтернету.

Заряджання телефонів. Фото: Олександр Федієнко
Фото: Олександр Федієнко

Мобільні оператори працюють у центрі Херсона. В місцях, де ловить інтернет і зв’язок, можна помітити скупчення людей. Зараз провайдери налагоджують зв’язок власним коштом. Вони розставляють генератори з ранку до четвертої вечора (з п’ятої у місті починає діяти комендантська година), щоб люди заряджали телефони. Кожен генератор споживає приблизно 10 літрів пального на день.

Херсонці ловлять інтернет на площі. Скриншот з відео Олександра Федієнка

Просто на вулиці можна зустріти точки з терміналом Starlink, звідки роздають інтернет.

Пункт зі старлінком на одній з вулиць міста. Скриншот з відео Олександра Федієнка

Укрзалізниця раніше публікувала фото з залізничного вокзалу, де також можна підзарядити телефони та скористатися мобільним зв’язком. На одному з фото видно, як чоловік прийшов поголитися електробритвою.

Черга до розеток на вокзалі. Фото: Укрзалізниця
Фото: Укрзалізниця

Федієнко опублікував фотографії зруйнованої росіянами телевежі. За його словами, вежу обмотати тротилом і підірвали. Також облили пальним обладнання й підпалили. Деяке обладнання вкрали. «Це обладнання операторів, де неможливо змінити ідентифікатор, і воно все одно буде помічено у мережі інтернет, тому важливо попередити всіх вендорів, щоб вони припинили підтримку цього обладнання, або локалізували, де воно запрацює», — зауважує депутат.

Зруйнована телевежа. Фото: Олександр Федієнко

Багато операторів не можуть потрапити до технічних майданчиків і кабельної каналізації, бо окупанти залишили там вибухівку.

Залишки тротилових шашок. Фото: Олександр Федієнко

Через те, що Херсон довгий час лишався без зв’язку, за свідченням журналістів, чимало людей дізнавалися про звільнення вже від українських військових, які входили до міста 11 листопада.

Написи, залишені окупантами. Фото: Олександр Федієнко

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button