Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

 

ГО «Все робимо самі» – грант на створення дитячого інклюзивного центру в Житомирі

«Ідея створити дитячий інклюзивний центр у Житомирі виникла ще у 2010 році, коли ми привезли людей з інвалідністю у зимовий табір. Більшість з них були на візках і майже все життя провели у чотирьох стінах. І діти, і дорослі весело проводили час, ділилися своїми історіями, знаходити нових друзів. Одна із наших гостей сказала, що мріє, аби з’явився центр, де ми могли б жити як одна велика родина. Її слова зворушили мене до глибини душі і я поставив за ціль втілити їх у життя. Тоді це здавалася недосяжнм, адже ми неприбуткова організація і не мали коштів на втілення таких масштабних мрій, – розповідає голова Житомирської громадської організації «Все робимо самі» Богдан Купчинський.

Організацію заснували у 2003-му. Вона опікується дітьми з багатодітних, малозабезпечених, неповних родин, з будинків сімейного типу, а також малечею з інвалідністю. За ці роки допомогли понад 30 тисячам родин. 

Левову частку коштів засновники знаходять самі, беруть участь у різних конкурсах та завойовують гранти. Завдяки Auchan Україна реалізували вже три масштабних проєкти.

«Перший спільний проєкт був у 2018 році. Ми виграли грант у розмірі 10 тисяч євро на встановлення сучасного спортивного майданчика на території Житомирської ЗОШ № 7. Тисячі дітей щодня займаються там,  проводяться спортивні заходи. У розпал пандемії Auchan Україна сконцентрувалася на порятунку життя людей. У 2020 році ми виграли грант у розмірі 20 тисяч євро на придбання двох апаратів ШВЛ та іншого інноваційного обладнання в дитячу міську лікарню. Нині вона рятує життя маленьких пацієнтів», ділиться Богдан Купчинський.

Цього року Auchan Україна знову повернулася до теми здорового харчування. А Богдан Купчинський зважився здійснити давню мрію і подав проєкт дитячого інклюзивного центру “Дім радості”. Запропонував побудувати на вулиці Звягельській громадський будинок з благодійною їдальнею, де готуватимуть гарячі обіди для дітей з багатодітних родин і самотніх пенсіонерів. 

«Фундація Ашан» виділила на реалізацію цього проєкту 33 тисячі євро. «Дім радості» вже почали будувати.

«Це будуть три модульні будинки площею по 100 кв. м. Нам виділили перший транш у розмірі 17 тисяч євро на оформлення документації та комунальні витрати. У вересні отримаємо другу частину коштів», – розказує Богдан Купчинський.

На будівництво центру знадобиться декілька років, однак перший поверх “Дому радості” планують відкрити вже до кінця 2022-го.

При БУ «Іоаннів Центр» на Дніпропетровщині відкриють дитячу кулінарну студію

«Ми хотіли створити кулінарну студію для наших маленьких пацієнтів з аутизмом, ще коли проектували реабілітаційний центр. Там вони могли б спілкувалися з однолітками, ставати самостійними, опанували кулінарне мистецтво і, можливо, знайшли б у цьому своє покликання.  Це дуже важливо, бо людям з аутизмом зазвичай складніше знайти себе у суспільстві. Ми навіть виділили приміщення під студію, але фінансування на її облаштування не вистачило. Конкурс від “Фундації Ашан” подарував надію, що ця кімната більше не буде пустувати», — ділиться директор благодійної установи «Іоаннів Центр» Андрій Пінчук.

Благодійна установа «Іоаннів центр» у місті Підгородне Дніпропетровської області існує з 2019 року. Займається допомогою у реабілітації дітей з неврологічними захворюваннями, дітей-переселенців, після поранень та дітей сиріт. «Іоаннів центр» працює за європейськими протоколами лікування і є одним із найкращих на Сході України.

Про конкурс грантів, який щороку проводить «Фундація Ашан», керівництво центру дізналося від партнерів, які вже отримували допомогу від компанії. До підготовки залучили експертну групу, адже розуміли, що конкуруватимуть з потужними організаціями. Проєкт передбачає облаштування виділеної для студії кімнати меблями, побутовою технікою, придбання посуду, кухонного приладдя та аксесуарів. Крім базових уроків з кулінарії для маленьких пацієнтів проводитимуть майстер-класи видатні кухарі, а дієтологи та нутриціологи навчатимуть азам здорового харчування.

«Кулінарна студія допоможе дітям здобути навички самообслуговування, засвоїти професію кухаря і провести час у дуже класній атмосфері з цікавими людьми. Терапія, навчання і профорієнтація – три в одному», — посміхаючись, говорить Андрій Пінчук.

Перші заняття у кулінарній студії  «Іоаннового центру»планують провести вже цього року.

Завдяки проєкту Food Hub у Києві тисячі українців зможуть безкоштовно отримати їжу

«Ми годуємо  тисячі українців, а грант від Фундації ще більше розширить наші можливості. Цей продовольчий термінал стане першою в Україні масштабною платформою для централізованого збору продуктів. Кожен виробник, мережа магазинів чи кафе зможуть пожертвувати надлишки продукції. А люди — безперешкодно та безкоштовно отримати до неї доступ. “Food Hub” є симбіозом вирішення соціальних і екологічних проблем суспільства”, —  говорить президент БО “Український продовольчий фонд» Світлана Дьоміна. 

Команда фонду займається благодійністю вже 9 років.  БО «Український продовольчий фонд» , як окремий напрям, запрацював у 2020 році, тоді ж створили і «банк їжі». Організація успішно розвиває фудшерінг в Україні. Це ініціатива, яка допомагає мінімізувати харчові відходи та їх негативний вплив на довкілля. Завдяки «Українському продовольчому фонду» сотні тонн якісної продукції замість полігонів потрапляють до людей, які потребують цієї допомоги. Фонд організовує процеси логістики, сортування, зберігання та передачі їжі потребуючим.

Керівниця «Українського продовольчого фонду» побачила оголошення про конкурс грантів під час візиту до одного з магазинів «Ашан». Одразу ж запропонувала команді подати заявку на участь. Адже теми «здорового харчування», «раціонального використання ресурсів» та «підтримки людей» залишаються основами діяльності нашого банку їжі.

Платформа складатиметься з логістичного терміналу для отримання та відправки вантажів, «банку їжі» з промисловою кухнею, місця видачі готової допомоги та складів для зберігання продуктів з особливим температурним режимом. На кошти від Фундації відремонтують кухню та основне приміщення хабу.

До кінця вже цього року  проєкт працюватиме на повну. Але вже зараз, команда фонду разом з волонтерами компанії Ашан в рамках спільного проєкту забезпечують комплексними гарячими обідами жителів населених пунктів Київщини, які постраждали від окупації. 

Цей матеріал не вийшов би без підтримки членів нашого Товариства.
Зараз для сталої роботи видання ми шукаємо 1000 нових учасників спільноти, а в обмін на вашу участь пропонуємо цікаві бонуси!
всього від 100 грн/місяць!

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button