Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 295 днів. За цей час ми опублікували 23623 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: facebook.com/miroslawnizio

Спорудження другої черги Меморіалу Голодомору в Києві призупинилося через війну, але невдовзі поновиться. Про це в інтерв’ю ВВС News Україна повідомив Мирослав Нізьо, засновник польського архітектурного бюро, яке розробляло проєкт.

Автором першої черги Меморіалу Голодомору — «Свічки» — є Анатолій Гайдамака. Він також спроєктував і другу чергу, у співпраці з «Проектними системами» Андрія Миргородського, але зрештою роботу передали варшавській студії Nizio Design. Меморіал почали будувати на схилах біля парку Слави навесні 2018 року.

«Будівля вже стоїть – накрита дахом, готова до остаточного внутрішнього оздоблення. Але етап концепції оповіді було зупинено. Тепер ми отримали інформацію від влади — проєкт можна відновлювати», — заявив Нізьо.

Візуалізація: Nizio Design

Меморіал заглиблено в землю, тектонічний розлам у якій утворюють бетонні плити даху. Це символізує розкриття правди про Голодомор 1930-х років.

«Вночі зсередини будівлі йде світло. А вдень можна побачити світло, яке проникає крізь щілину всередину. І це те, що пояснює все — з тектонікою, з геометрією будівлі, з матеріалом, який нагадує чорнозем. Це важливо. І це дуже естетично. Коли заглиблюєшся в інтер’єр, то спочатку бачиш землю, ґрунт, а потім бачиш свідків», — пояснює архітектор.

Візуалізація: Nizio Design

Він зауважує, що проєкт спирається на два матеріали: сталь і чорнозем. Сталь, подекуди навмисне піддана корозії, уособлює радянську систему. Чорнозем, представлений гранітом, уособлює українську землю.

Сьогодні, 26 листопада, в Україні вшановується пам’ять жертв Голодомору. 

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button