Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 289 днів. За цей час ми опублікували 23581 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: coldwarmuseum.de

26 листопада в Берліні на бульварі Унтер-ден-Лінден, 14 відкрився музей Холодної війни, повідомляє DW.

Це перший такий музей у Німеччині. Інші торкаються окремих аспектів історії Холодної війни, як наприклад, музей Штазі у Ляйпцигу.

Дизайн інтер’єру розробляв архітектор Сергій Чобан, росіянин за походженням.

У приміщенні встановили «залізну завісу» — стіну з кортенівської сталі з зображеннями політиків тієї епохи: від Гаррі Трумена, Вінстона Черчилля та Йосипа Сталіна до Гельмута Коля, Михаїла Горбачова та Рональда Рейгана. Над графікою працювала українська художниця Ванда Сахацька.

Фото: facebook.com/coldwarmuseum

Експозиція охоплює часовий проміжок від 1945 року до падіння СРСР у 1991-му. Окремі секції присвячено таким темам, як шпигунство, космічні перегони, війна у В’єтнамі, загроза атомної війни тощо.

Серед експонатів — радянська ракета С-75. Такою у 1960 році було збито над Свердловськом американський літак-розвідник U2. Радянський Союз взяв пілота Гарі Паверса в полон і згодом обміняв на радянського шпигуна. Цей інцидент згадується у фільмі Стівена Спілберга «Міст шпигунів».

Фото: facebook.com/coldwarmuseum

У музеї зберігається закрита посудина з клаптиком тканини з запахом в’язнів, який Штазі використовувала для тренування собак.

Можна побачити й один з телетайпів Telex, який використовувався для зв’язку між Москвою та Вашингтоном під час Карибської кризи, а також історичні скафандри астронавтів NASA і СРСР.

Фото: facebook.com/coldwarmuseum

Крім архівних відео та реконструкцій ключових подій епохи, музей використовує віртуальну реальність. VR-окуляри показують глядачам досвід східняка Ганса Конрада Шумана, який найнявся охороняти Берлінську стіну під час її спорудженні й перестрибнув її. Момент стрибка зі Східного у Західний Берлін потрапив на фото, яке стало одним з найвідоміших знімків Холодної війни.

Фото Петера Ляйбінга

Музей активно використовує нові технології, бо головною аудиторією бачить молодше покоління, що не має спогадів про Холодну війну.

Авторів експозиції консультував, зокрема, Бернд Штовер, професор історії при Потсдамському університеті й автор кількох книг про Холодну війну.

Фото: facebook.com/coldwarmuseum

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button