Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Візія реставрації «Квітів України», створена захисниками будівлі. Візуалізація: Антон Каламбет, Олександр Дойков

Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов забудовника, скасувавши статус пам’ятки для будівлі «Квіти України» на вулиці Січових Стрільців, 49.

Таким чином, на забудовника більше не діє припис Міністерства культури про заборону будівельних робіт. 

В обґрунтуванні суд називає «Квіти України» «черговим напіврозваленим об’єктом радянських часів у стані, який естетичної краси та цінності історичному обличчю Києва не додає».

Також у рішенні судді Н.В. Клочкової міститься такий аргумент: 

«Непослідовним стає підхід суб’єктів владних повноважень, які з одного боку максимально “вичищають” все радянське на території столиці та держави, зносять пам’ятники, змінюють назви вулиць, але коли питання стало щодо приватного інвестора та будівлі радянських часів, яка згідно наукових звітів, наявних у справі, історичної цінності не несе, — невідкладно органи влади стали на захист цієї будівлі, щоб нібито зберегти її історичну радянську цінність, замість приведення її у відповідний стан шляхом реконструкції, яка відповідає європейським зразкам та аналогам».

Стан будівлі внаслідок початку демонтажу. Фото: facebook.com/Save.Kvity.Ukrainy

Крім цього, суд звернув увагу на те, що ініціатором внесення «Квітів України» до реєстру пам’яток культурної спадщини стала ГО «Мапа реновації». Суддя вирішила, що ця організація є науковою установою, не має статусу закладу культури, а отже не має повноважень займатися охороною спадщини.

«Розгляд проходив дуже швидко та за спрощеною процедурою, отже учасників справи про це навіть не мали повідомляти. Ми дізнались виключно, бо пильнували», — повідомляє ініціатива «Зберегти Квіти України».

Активісти закликають Мінкульт та Департамент охорони культурної спадщини КМДА подати апеляцію.

Нагадаємо, у липні 2021 року забудовник почав демонтувати атріум «Квіти України». Після початку демонтажу кияни розібрали будівельний паркан, заблокували техніку та окупували модерністську будівлю.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button