Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 291 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Andrew Le / Unsplash

Цьогоріч українська мова продемонструвала найстрімкіше зростання популярності на онлайн-платформі для вивчення мов Duolingo.

«Найбільшим трендом 2022 року став глобальний стрибок у кількості людей, що вивчають українську, — йдеться у щорічному звіті Duolingo. — Після того, як Росія вторглася в Україну в лютому, понад 1,3 мільйона людей в усьому світі почали вивчати українську на знак солідарності».

Зростання кількості тих, хто вивчає українську

Пік інтересу до української припав на кінець березня та лишався стабільно високим до кінця року. При цьому різке зростання зацікавленості в мові спостерігалося не лише в географічно близьких до України країнах, але і в Аргентині, Японії, В’єтнамі.

Значний приріст показали країни, що прийняли найбільше українських біженців, — наприклад, у Німеччині кількість тих, хто вивчає українську, зросла на 1651% порівняно з минулим роком.

Країни з найбільшим приростом тих, хто вивчає українську: Ірландія, Німеччина, Польща, Нідерланди та Чехія

Якщо торік серед німецьких користувачів українська за популярністю була 36-ю з 40 доступних у застосунку Duolingo мов, то зараз вона входить у топ-15. Аналогічно, у Великій Британії українська піднялася з 37-го на 17-те місце, у США — з 36-го на 22-е.

Українці, зі свого боку, так само активно взялися за вивчення мов країн, де вони оселилися. Так, у Німеччині німецька мова стала другою за популярністю. Також за рік кількість українців, які вирішили пройти отримати сертифікат на знання англійської мови (Duolingo English Test), зросла на 4000%.

У Duolingo зазначають, що мова була однією з тем, які відрізняли висвітлення війни Росії в Україні в медіа на тлі інших гуманітарних та політичних криз. Наприклад, активно обговорювалося, чим українська відрізняється від російської.

«Причина різкого зростання популярності української, ймовірно, також пов’язана з уявленнями людей про саму мову: хоча українська використовує кирилицю, учні, можливо, помітили її схожість з англійською та іншими європейськими мовами», — додає Duolingo.

Звіт Duolingo використовує дані з понад 500 мільйонів акаунтів користувачів застосунку.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button