Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Київзеленбуд

Правоохоронці розслідують можливі порушення при створенні найбільшого спортивного парку країни «Муромець» у Києві. У департаменті культури КМДА, на балансі якого перебувають землі парку, стверджують, що інвестор не виконав умови інвестиційного договору, пише «Економічна правда».

Засновник парку Юрій Зозуля 2003 року орендував в міста кілька гектарів землі на Трухановому острові. У 2015 році його компанія виграла інвестиційний конкурс КМДА та отримала в користування до 2022 року 38 гектарів.

У 2022 році Державне бюро розслідувань почало досудове слідство, перевіряючи інформацію про невиконання умов інвестиційного договору, зокрема щодо графіка фінансування та строків будівництва спортивного комплексу. Зокрема, роботи, які мали бути виконані до березня 2022 року, здійснені лише на 30% від заявленого в проєктно-кошторисній документації. Таку інформацію ДБР надали чиновники департаменту культури, які провели аудит.

Загальна сума інвестицій за договором становить майже 149 млн гривень. В акті перевірки вказано, що парк створений на 27%, що дорівнює 93,7 млн гривень недоотриманих інвестицій. Водночас Зозуля каже, що суттєво перевиконав інвестиційний план.

У парку чиновники виявили близько 80 об’єктів, які побудовані не за проєктом і без дозвільної документації, встановлені без дозволів базові станції мобільних операторів та приміщення з ознаками капітальних споруд, які заборонено будувати на землях водного фонду. Зозуля відповів, що ці порушення не критичні і не порушують умови договору та законодавство.

У департаменті стверджують, що ТОВ «Інвестиційний спортивний парк» упродовж років не сплачувало податок на землю. Зокрема, податок у розмірі 100 тисяч гривень щорічно платить місто. У відповідь Зозуля повідомив, що за весь час роботи парку інвестори сплатили понад 100 млн гривень податків, зборів та орендних платежів.

Чиновники КМДА вимагають припинити дію інвестдоговору, звільнити територію від незаконно побудованих об’єктів і звернутися до правоохоронних органів.

Зозуля та Кличко товаришують десятки років. У 2020 році міський голова призначив підприємця своїм радником з питань інформаційних технологій та масових заходів.

Раніше прокуратура повідомила про підозру у розкрадання 9 млн гривень, виділених на ремонт спортмайданчиків у парку «Муромець».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button