Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 296 днів. За цей час ми опублікували 23634 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Levi Meir Clancy / Unsplash

Ізраїль ділиться з Україною досвідом проєктування будинків в умовах воєнної загрози. Про це, зокрема, говорили на українсько-ізраїльському інноваційному саміті у Варшаві, повідомляє УНІАН.

В Ізраїлі останні тридцять років діють особливі вимоги безпеки до будівництва не лише укриттів, але й квартир. У державі вже побувало 200 українських фахівців та ще 800 відвідали тренінги онлайн.

«Якщо раніше в Україні проєктували будинки з розою вітрів, то в Ізраїлі проєктують на основі “рози війни” — тобто, звідки йде найбільша загроза, і залежно від типів снарядів. Наприклад, лікарні будуються з окремими, повністю захищеними, відділеннями», — заявив гендиректор компанії BIM Leaders Алекс Затульський.

Укриття в Ізраїлі поділяються на окремі бункери та сховища у житлових будинках. Перші — громадські укриття — є в кожному районі. Часто їх використовують не за прямим призначенням, а як майстерні чи бібліотеки. Буває, що школи проводять там гуртки. Для учнів регулярно проводять навчальні тривоги, під час яких ті тренуються швидко дійти до найближчого укриття. Часом ці бетонні бункери фарбують, прикрашають малюнками чи якимось фасадним декором.

Фото: Levi Meir Clancy / Unsplash

Облаштування укриття залежить від його близькості до потенційної загрози. Зазвичай усередині є туалет із умивальником, часто — ліжка і матраси, кілька стільців. Чим ближче укриття до небезпечних зон, тим більше воно пристосовано до тривалого перебування, зокрема більше запасів продуктів.

Фото: Levi Meir Clancy / Unsplash

Крім того, є укриття у житлових будинках, фактично підвали. Нерідко мешканці використовують їх для зберігання речей.

Ще один різновид укриття — мігуніт, мобільне бомбосховище.

Останнє десятиліття квартири проєктують зі спеціальними кімнатами-укриттями — мамад. Це робиться через маленьку площу країни, що означає дуже короткий час підльоту ракети. Особливо це стосується тих, хто живе близько до Сектору Газа, і жителів верхніх поверхів, які просто не встигають дістатися іншого укриття з моменту оголошення повітряної тривоги.

Захищені кімнати у процесі будівництва, спроєктовані як захист спеціально від ракет Кассам. Фото: מיכאל יעקובסון – מיכאל יעקובסון, CC BY-SA 2.5

Мамад має посилені бетонні стіни, сталеві вікна та броньовані сталеві двері. Часто цю кімнату також використовують для зберігання речей або можуть, наприклад, розмістити у ній гостей на ніч.

Приватний будинок з прибудованим мамадом. Фото: TiratZvi, CC BY-SA 4.0

Крім того, є поняття захищеного простору — місця, не спроєктованого саме як укриття, однак такого, що можна використати за відсутності кращих альтернатив. Загалом під такими місцями мається на увазі будь-які приміщення, які відділені від вулиці більш як двома стінами та не мають вікон, — українці знають про них із «правила двох стін». Це, наприклад, сходові клітки.

Цей матеріал створено Хмарочосом за підтримки ІСАР Єднання у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку. Зміст матеріалу не обов’язково відображає погляди ІСАР Єднання, погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду США.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button