Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: quokkabottles / Unsplash

Науковці з Університету Іллінойсу в Урбана-Шампейн розробили проєкт пристрою для перетворення океанічної пари на питну воду. Запаси води океанів практично безмежні, тож винахід потенційно може розв’язати проблему нестачі прісної води у світі. Про це повідомляє Заборона з посиланням на дослідження.

Прісна вода складає менш як 3% від загального обсягу на планеті. При цьому більша частина прісної води непридатна для споживання без очищення або ж недоступна. Значну частку складають льодовики та снігові шапки гір, які тануть, потрапляючи в солоні океани. На тлі змін клімату проблема дефіциту прісної води лише погіршуватиметься.

Перетворювач води — це установка розміром із круїзний лайнер, 210 на 100 метрів. Вона імітує природний цикл утворення прісної води.

Вологе океанське повітря транспортуватиметься до берега, де охолоджувальні системи конденсуватимуть пару, перетворюючи її на рідину. Установка працюватиме на енергії вітру або сонця.

Вчені вивчили можливості збирання океанічної пари на прикладі 14 локацій в різних куточках світу. Кожна з установок може забезпечувати щоденні потреби у питній воді для 500 тисяч людей.

Принцип перетворення пари є сталим з точки зору змін клімату, адже з подальшим потеплінням обсяг цієї пари лише збільшуватиметься.

Зараз у світі використовують опріснювальні установки, які видаляють з морської води розчинені в ній солі.

Читайте також: У Стамбулі відновлюють старовинні фонтани з питною водою. Це намагаються робити і в інших містах

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button