Зроби добру справу і отримуй винагороди!
Нам як ніколи потрібна ваша підтримка. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 316 днів. За цей час ми опублікували 26441 новин та статей. Ми потребуємо вашої допомоги, щоб продовжувати якісно працювати далі. Приєднуйтесь до Читацького товариства «Хмарочоса» та отримуйте приємні бонуси від редакції: квитки на культурні заходи в Києві, фірмовий мерч та актуальні книжки, можливість пропонувати редакції теми та багато іншого.
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Nick Kimel / Unsplash

Російське вторгнення, комендантська година та відключення світла боляче вдарили по ресторанному бізнесу в Україні, але заклади намагаються пристосуватися. Про це йдеться у підсумковому дослідженні Poster, яке охопило сім тисяч закладів.

Перші два тижні після початку вторгнення ресторани та кафе взагалі не отримували виторгу. Першим оговталися фастфуд, кав’ярні та пекарні й уже до кінця травня вийшли на довоєнні показники. Показники барів, ресторанів і кальянних повернулися до довоєнних лише у жовтні та листопаді. 

Крім перших тижнів війни найбільший спад заклади відчули наприкінці листопада, коли Росія влаштувала одну з найбільших ракетних атак.

«Зараз ми дуже скептичні до спроби щось вирахувати. Головне тримати якість продукту та сервісу на гідному рівні, зберегти те, що є і не піддаватися марним ілюзіям про середні чеки, — зазначає Аня Завертайло, співвласниця київської мережі кафе-кондитерських Honey та пекарні «Завертайло». — При цьому довоєнні показники ми фактично наздогнали у червні та перегнали з липня».

На передсвятковому тижні 19-25 грудня найбільше зріс виторг у фастфудів і кав’ярнь — приблизно на 50% до минулого року. Пекарні наростили оберти на 15%, бари на 5%, ресторани — на 2%, водночас кальянні «просіли» на 4%.

На середину грудня середній чек демонструє зростання до минулого року:

  • фастфуди — на 49%, з 106 гривень до 158 гривень;
  • пекарні — на 45%, з 46 гривень до 66 гривень;
  • бари — на 27%, з 328 гривень до 416 гривень;
  • кав’ярні — на 25%, з 62 гривень до 78 гривень;
  • ресторани — на 22%, з 450 гривень до 550 гривень;
  • кальянні — на 21%, з 357 гривень до 432 гривень;
  • кафе — на 19%, з 189 гривень до 226 гривень.

«З лютого по травень ми просіли на 50%. У травні, коли був великий потік переселенців, то перевищили показники на 20%. Далі вийшли на показники минулого року. Проте виручки виросли через інфляцію, тому ми перестали на це зважати. Орієнтуємось тільки на кількість гостей в місяць і на середній чек», — розповідають Артем Яценко та Василь Бандурович, співвласники закладів Марево та Late Breakfast Wine & Pizza Club.

«Каси виросли десь на 25-30%. Це відбулося за рахунок збільшення цін на каву, але й завдяки переселенцям — ми бачимо багато нових гостей, які приїхали у місто цього року», — додає Фелікс Безрук, співвласник обсмажки «Фунт кави» та дніпровських кав’ярень.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button