Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 298 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: голова Одеської ОВА Максим Марченко

Вночі 28 грудня в Одесі знесли пам’ятники російській імператриці Катерині ІІ та російському полководцю Олександру Суворову.

Скульптури після демонтажу передадуть на зберігання до Одеського художнього музею.

Думська повідомила, що демонтаж статуй Катерини та її коханців завершили о другій ночі. Одночасно відбувалося знесення кінної статуї Суворова.

Одеська міська рада ухвалила відповідне рішення місяць тому. Цьому передували акції від окремих активістів, які обливали пам’ятник фарбою та одного разу накинули на фігуру Катерини каптур ката.

Композиція, яка складається з великої фігури російської імператриці Катерини ІІ та чотирьох менших статуй її фаворитів, була встановлена на Катерининській площі 1900 року, але за радянської влади пам’ятник знесли. 2007 року тодішній депутат міськради Руслан Тарпан вирішив оплатити реконструкцію площі й заразом відновити пам’ятник під назвою «Засновникам міста».

Читайте також: Архітектори показали, як може виглядати площа без пам’ятника Катерині

Пам’ятник Суворову — так само створений і встановлений нещодавно. Оригінал кінної статуї виготовив скульптор Борис Едуардс для румунського міста Драгословен, де його встановили у 1913 році. Згодом пам’ятник опинився в Ізмаїлі — зараз його так само хочуть знести.

У 2012 році в Одесі встановили копію цього пам’ятника за ініціативи тоді ще депутата міськради Геннадія Труханова. Присутні на відкритті принесли з собою російські триколори.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button