Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23266 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: funart

Київрада не підтримала петицію проти будівництва військово-меморіального комплексу на Лисій горі. Про це йдеться на сторінці електронних петицій на сайті КМР.

У поясненні йдеться, що у жовтні 2022 року на виконання доручення прем’єра Дениса Шмигаля Київрада ухвалила рішення про розробку проєкту детального плану території урочища «Лиса Гора» Голосіївського району для створення Національного військового меморіального кладовища. Замовником будівництва є Міністерство у справах ветеранів. Відмову обґрунтували тим, що заходи щодо створення військового кладовища неможливі без законодавчого врегулювання питань центральними органами влади.

Автор петиції Павло Рациборський розповів «Суспільному», що в Київраді вирішили створити робочу групу для розгляду альтернативних ділянок для розміщення цвинтаря. У Київському еколого-культурному центрі мають намір оскаржити в суді рішення Київради про створення військових кладовищ на території пам’яток природи і культури Лиса гора і Бабин Яр. Натомість екологи запропонували столичній владі альтернативні місця для поховання військових: Співоче поле, пустир на ВДНГ, пустир біля Берковецького кладовища, пустир біля озера Редькино на Кільцевій, урочище Троїцьке на північ Троєщини.

Чим цінна Лиса гора?

Лиса Гора — це переважно круті схили, на яких збереглися кількасот 400-річних дубів. Три з вікових дубів яких отримали охоронні статуси: це Дуб Тотлебена, Ополченський дуб та Дуб-відун. Окремою природно-заповідною територією є річище річки Либідь біля підніжжя гори.

На горі зустрічається понад 30 рідкісних червонокнижних видів рослин та тварин, зокрема, вечірниця руда (Nyctalus noctula), нетопир білосмугий (Pipistrellus kuhlii), лилик двоколірний (Vespertilio murinus), жук-олень (Lucanus cervus), жовтюх шапранець (Colias myrmidone).

Щодо історичної та археологічної цінності, то на Лисій горі розташовувався найбільший земляний форт Європи 1871–1875 років — Лисогірський форт, що належить Музею «Київська фортеця». Крім того, це місце розташування давніх городищ та капищ часів Київської Русі.

Нагадаємо, Верховна Рада проголосувала за створення військового кладовища з меморіалом у червні. Комплекс бачать як аналог меморіального цвинтаря в Арлінгтоні, США. 

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button