Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: knmau.com.ua

Студенти, випускники та викладачі музичної консерваторії імені російського композитора Петра Чайковського заявляють про необхідність дерусифікації закладу, натомість адміністрація проти. У блозі «Культуртригер» йдеться, що такий супротив вони можуть чинити через контракт з китайськими партнерами.

Згідно з опитуванням, перейменування підтримує три чверті студентів. Також з публічним закликом до перейменування виступили композиторка та викладачка академії Алла Загайкевич, композитори Роман Григорів та Ілля Разумейко, випускник та скрипаль Ігор Завгородній і багато інших.

Натомість директор та його прибічники, за словами авторки блогу Елли Євтушенко, продовжують «притягувати за вуха українськість Чайковського». Чайковський народився та помер на території сьогоднішньої РФ. Значна частина його творчості пов’язана з Україною. Відпочивав Чайковський в Україні у своїх друзів та родичів, адже по батьківській лінії його рід походить від козаків Чайок. Протягом трьох десятиліть він щороку по кілька місяців відпочивав в українських містах, де написав близька 40 творів. Водночас композитор вважав себе росіянином, а Україну – частиною Росії.
Також серед їхніх аргументів проти перейменування: держава забере статус національної, перестане виділяти кошти, не буде зарплат та стипендій, Мінкульт закриє заклад, президент закриє академію.

У відкритому листі адміністрації консерваторії до керівництва держави йдеться про «небезпеку маніпуляції іменем Чайковського як імперським наративом». Вони попросили підтримати всі заходи для повернення Україні композитора з українським корінням для захисту його спадщини від використання її агресором як інструменту руйнації української сутності». Водночас у Мінкульті не визнали звернення легітимним, адже воно не репрезентує учену раду, а також викладацький та студентський колективи.

Євтушенко зазначає, що однією з причин, чому керівництво не хоче перейменовувати заклад, стоять «гроші китайських студентів, яким ім’я Чайковського в дипломі важливіше за місто та країну, де вони цей диплом отримали». Українську академію до імені російського композитора прив’язує контракт з китайськими партнерами, які зібралися будувати у себе консерваторію, студенти якої отримуватимуть подвійний диплом».

Наприкінці грудня стало відомо, що колектив Національної музичної академії України не захотів прибрати ім’я російського композитора Петра Чайковського з назви установи.

Хмарочос писав, що експертна рада Мінкульту рекомендувала колективу музичної академії відмовитись від імені російського композитора у назві закладу. За словами експертів, «абсурдно виглядає ситуація, коли дві консерваторії у світі – у Москві та Києві, носять ім’я Чайковського, а фрагмент його концерту є офіційно затвердженим гімном, який звучить під час виступу російської олімпійської команди під нейтральним прапором, фактично будучи символом нинішньої РФ як держави».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button