Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 299 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото з телеграм-каналу Маріупольської міської ради

Серед російських блогерів стало популярним їздити в окупований Маріуполь і робити селфі на тлі зруйнованих будинків.

Про це, зокрема, написав російський The Village. Намагаючись пояснити, чому це не припустимо, виданню самому довелося змінити заголовок уже опублікованого матеріалу, бо «частина читачів неправильно зчитувала подачу статті», в якій «викривається обурливе явище».

Ювелірна майстриня з Москви Катя Снеп віднайшла у зруйнованому своїми співгромадянами Маріуполі близьку їй естетику «російського тліну». Вона робить прикраси з цитатами Єгора Лєтова та постіронічними висловлюваннями на тему тоталітаризму: наприклад, каблучки з контуром Росії, на яких написано «Я тут чужий» та «Ні вибору, ні змін», або з контуром Білорусі з написом «Я зараз покажу, звідки на Білорусь готувався напад…». 

Виклавши у свій інстаграм фотографії на тлі маріупольських панельок, вона намагалася пояснити, що таким чином «документує трагедію», а не смакує її. Однак через негативні коментарі зрештою видалила світлини.

Так само публікувала фото на тлі руїн Маріуполя співачка Коробка (Валентина Коробейнікова). Ця росіянка вже не намагається переконати, що просто привертає увагу до трагедії. Вона пише: «Своєю країною мандрую. До політики я не маю стосунку». Звісно, сама ця заява є прямою підтримкою окупації територій, які Путін оголосив своїми, й, відповідно, є недвозначним політичним висловлюванням. Втім, фото співачка згодом видалила.

Блогерка Софія Макєєва, яка має ВКонтакте 90 тисяч підписників, робить селфі в Маріуполі, супроводжуючи їх уже відвертою пропагандою. Вона пише, що вісім років жителі Маріуполя жили без обстрілів, але в постійному страху, бо, мовляв, батальйон Азов забороняв підтримувати Росію. Зате все змінилося, коли російська армія армія взяла місто в облогу, й марупольці лишилися без їжі та були змушені пити воду з батарей.

Чимало росіян не цураються брати участь у «гуманітарній діяльності» в Маріуполі, не вважаючи це підтримкою окупації. Раніше «Хмарочос» писав про московських архітекторів і урбаністів, які розробили майстер-план відбудови Маріуполя. 

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button