Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 298 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Маріупольська міська рада

Російське видання The Village опублікувало замовлену кремлівським урядом «концепцію майстер-плану розвитку» Маріуполя, вщент зруйнованого самими ж росіянами.

Маріуполь майже три місяці перебував в облозі, весь цей час російська армія практично рівняла місто з землею безперервними бомбардуваннями та артилерійськими обстрілами. За деякими оцінками, кількість загиблих може наближатися до 90 тисяч. Міська влада повідомляла, що 90% будинків знищено або пошкоджено. Від 20 травня місто в окупації.

Містопланувальники з Єдиного інституту просторового планування РФ розробили майстер-план Маріуполя на замовлення російського міністерства будівництва. Подивитися на обличчя людей, які працюють у цій установі, можна за посиланням.

Фото: Маріупольська міська рада

Автори документу вважають, що зараз в окупованому місті живе трохи більш як 200 тисяч людей, але переконані, що до 2035 року населення досягне довоєнного рівня — пів мільйона.

Московські урбаністи фантазують, що до Маріупольської агломерації згодом увійдуть аеропорт, Волноваха та Новоазовськ.

Фото: Маріупольська міська рада

Відбудову планують почати з історичного центру, заводу Ілліча та «Азовсталі», на якій понад місяць тримали оборону захисники Маріуполя. Зокрема, хочуть відновити Драмтеатр, в якому 16 березня російська бомба вбила сотні людей. Його містопланувальники позначили як «Русский драматический театр». Мікрорайони радянських житлових багатоповерхівок пропонується відбудовувати після 2030 року.

Фото: Маріупольська міська рада

«До проєктування нових будівель в історичному центрі буде залучено відомих архітекторів з метою формування комплексної забудови, що визначатиме самобутнє обличчя міста», — йдеться у документі.

Типи історичної забудови Маріуполя автори ілюструють фотографіями, зробленими до російського вторгнення. Всі ці будинки зараз або зруйновані, або пошкоджені.

Трамвайну мережу, «згідно з пропозиціями ДНР» планують відновити до 2030 року. Тролейбуси хочуть замінити автобусами.

Фото: Маріупольська міська рада

Вигадали також план розвитку веломережі — при тому, що існує розроблена українськими містопланувальниками велотранспортна концепція Маріуполя. Над нею працювали пів року, досліджуючи вулиці міста та проводячи опитування, та презентували за день до війни. Росіяни проілюстрували велосипедну інфраструктуру фотографіями велодоріжок у європейських містах, навіщось приліпивши на одну з них російський прапор.

Російське видання взяло комментар в анонімного містопланувальника, який вважає, що справжньою метою «відбудови», яку описує «майстер-план», є швидке приховання слідів війни у центрі міста.

Читайте також:

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button