Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23571 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: green ant / Unsplash

Попри холодний клімат майже половина жителів Оулу — шостого за розміром місто у Фінляндії, розташованого близько до полярного арктичного кола, — навіть узимку продовжує користуватися велосипедами, повідомляє BBC.

«Оскільки сніг тут лежить п’ять-шість місяців на рік, нам навіть у голову не приходило, що це перешкода для їзди на велосипеді», — зазначає інженер Пекка Тахкола.

У січні середня температура повітря опускається до -14 градусів, і 30-градусні морози трапляються доволі часто. 

Влітку велосипедами користується 77% містян, узимку — 42%. Якщо порівняти з іншими містами з подібним кліматом, то, наприклад, у канадському Вінніпегу взимку на велосипеді здійснюють лише 6% поїздок.

Жителі Оулу активно їздять на велосипеді завдяки тому, що пішохідна та велоінфраструктура підтримується у чудовому стані. Тут 950 кілометрів виділених велодоріжок, тож велосипедисти взагалі не мають непокоїтися через автомобільний трафік.

Розчищання велодоріжок — головний пріоритет дорожніх працівників.

Також велокультурі сприяє міське планування. Так, пішохідні та велосипедні маршрути до шкіл спроєктовано таким чином, що вони значно коротші за альтернативи. Тож навіть узимку учні добираються до шкіл на велосипедів у понад 60% випадків.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button