Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 294 днів. За цей час ми опублікували 23609 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Marc Goodwin, Archmospheres

Музей сучасного мистецтва Гьоста Серлакіуса у фінському місті Мянття-Вілппула доповнили сауною для відвідувачів, повідомляє Dezeen.

Артсауну спроєктували архітектори барселонських студій Mendoza Partida та BAX Studio. Банний комплекс на березі озера став частиною проєкту розширення музею, що передбачало синтез мистецтва, архітектури та природного середовища.

Серлакіус-музей містить художню колекцію, зібрану паперовим магнатом і меценатом Гьоста Серлакіусом (1876-1942). Будівлю сауни розташували серед гаю в кількох десятках метрів від музейного корпусу.

«Сауна є дуже важливим складником фінської культури, і нова Артсауна стане продовженням мистецької подорожі на по-домашньому інтимному рівні», — пояснюють автори проєкту Ектор Мендоса і Мара Партіда.

Бетонний фасад сформували за допомогою опалубки з рифленою текстурою, вертикальні борозни якої перегукуються з деревами навколо. Сірий бетон гармоніює з елементами з дерева теплого світлого відтінку.

Комплекс складається з приміщення власне сауни, розміщеного в окремому циліндричному об’ємі, роздягальні та зони відпочинку з їдальнею. Щоб потрапити з роздягальні до парні, відвідувачі мають перетнути патіо, створене за зразком давньоримських атріумів.

Для парні не випадково обрали кругле у плані приміщення — таким чином лави розташовано рівновіддалено від джерела тепла. Гості почуваються рівними, отримуючи однакову кількість жару.

Стеля відпочинкової зони має склепіння, що додають відчуття простору. Панорамні вікна виходять на озеро.

Читайте також: Snøhetta ревіталізує площу перед вокзалом в Гельсінкі, який дуже схожий на київський

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button