Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 283 днів. За цей час ми опублікували 23535 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Julian Silverman / Unsplash

Департамент транспорту Нью-Йорка замалював стихійні графіті у відомому серед мистецької спільноти тунелі на Мангеттені, щоб замовити художникам нові мурали, повідомляє Artnet.

Підземний тунель завдовжки 270 метрів у районі Вашингтон-Хайтс веде до найглибшої станції нью-йоркського метрополітену — «191-а вулиця».

У 2000-х муніципалітет вирішив зробити це місце безпечнішим, зробив освітлення яскравішим і винайняв художників, які на замовлення розписали стіни барвистими муралами. Зокрема, у 2015 році місто провело конкурс і відібрало кількох стріт-артистів.

«Подорож гусіні в часі», Джессі Унтерхальтер і Кейті Тран. Фото: Beyond My Ken, CC BY-SA 4.0

Поверх цих офіційних муралів дуже швидко почало з’являтися «несанкціоноване мистецтво».

Фото: Cash Socialite

Саме завдяки графіті тунель був місцевою культурною пам’яткою, у ньому знімали кліпи та робили фотосесії.

Недавно у місцевій пресі вийшла стаття про те, що тунель є місцем нелегальної активності: мовляв, люди смітять, вживають наркотики і розмальовують стіни балончиками.

Днями комунальні працівники зафарбували всі стіни тунелю. Мерія планує знову винайняти художників, які розпишуть «тунельну вулицю». При цьому, чиновники запевняють, що нові, «легальні» графіті відображатимуть мультикультурність та повагу до тунелю як знакового для міста культурного явища.

Місцевих мешканців розлютив такий крок міської влади. «Це просто ляпас громаді. Вони стерли історію», — сказав один із нью-йоркців виданню Gothamist.

Жителька Нью-Йорка на тлі графіті. Фото: Kunnuh Wisseh

Такої ж думки й особи, які співпрацювали з мерією у 2015 році, коли прводився конкурс на мурали. Вони відхрестилися від дій Департаменту транспорту.

Тим часом у тунелі знову потроху з’являються стихійні малюнки.

Читайте також: Киянин зрізав графіті Бенксі, бо не вірить у збереження архітектури: «Згадайте Квіти України»

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button