Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Сергій Довгий. Фото: Максим Каменєв, Ґрати

32-річному киянину Сергію Довгому загрожує до 12 років в’язниці за зняття графіті Бенксі зі стіни будинку в Гостомелі. Він пояснив виданню Ґрати, що хотів продати «жінку в протигазі» на аукціоні на користь ЗСУ, дізнавшись, що будинок планують знести.

Другого грудня Нацполіція повідомила про затримання вісьмох людей, які зрізали графіті Бенксі в Гостомелі. Зокрема, Довгому оголосили підозру за ч. 2 ст. 15 і ч. 5 ст. 185 Кримінального кодексу — крадіжка в особливо великих розмірах в умовах воєнного стану. 

Графіті Бенксі у Гостомелі, початок листопада 2022 року. Скріншот з відео

Сергій Довгий — математик за освітою та екозахисник, захистив кандидатську дисертацію та викладав в університеті Манітоби, потім переїхав до Ванкувера. В Україну повернувся торік, плануючи повернутися до Канади, але передумав, усвідомивши, що вторгнення Росії неминуче. Під час війни займався волонтерством.

Побачивши графіті, вирішив, що може вторгувати за нього гроші на придбання щонайменше 40 автомобілів для військових. Думав запропонувати роботу Sotheby’s.

Водночас він дізнався, що зруйнований обстрілами будинок на вулиці Проскурівській, де Бенксі намалював графіті, збираються знести. Французька компанія Neo-Eco планувала побудувати на цьому місці вісім багатоповерхівок. Нові будинки планували зводити з будівельного сміття, серед якого, впевнений Сергій, було б і графіті.

«Як українська влада зберігає якусь культурну річ? Досить згадати Квіти України, Довженко-Центр, втрачені мозаїки та інші культурні об’єкти по всій Україні», — наголошує він.

Читайте також: Активісти просять Бенксі намалювати мурал на будівлі Квіти України, аби вберегти пам’ятку

Шматок стіни — пенопласт з армованою сіткою та штукатуркою — знімав другого грудня зі знайомими.

«Я не зовсім розумів, наскільки це все легально, але це питання я собі не ставив, бо думав, що там все більш-менш нормально, — каже скульптор Олександр Дувінський, який допомагав з демонтажем. — Сергій — особлива людина, надзвичайно порядна, хоч і трохи дивна, як і належить великому математику».

Фото: Максим Каменєв, Ґрати

Однак команду на місці затримала поліція. Прибули чиновники селищної адміністрації, зібрався натовп місцевих мешканців. 

Між тим, Інформатор повідомляє, що інше графіті Бенксі — у Бородянці — псується під дощем і снігом. Дзюдоїст, якого перекидає хлопчик, вже майже позбувся ступні.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button