Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 296 днів. За цей час ми опублікували 23629 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: голова поліції Київської області Андрій Нєбитов

Двом блогерам, які накачували дівчат алкоголем та знімали їх непритомними на фото й відео, інкримінують розповсюдження порнографічного контенту, повідомляє Офіс генпрокурора.

Група молодих чоловіків орендувала квартиру в Києві, куди запрошувала дівчат, споювала, доводячи до непритомного стану. Зазначимо, що самі блогери у своїх сторіз також згадували, що давали дівчатам транквілізатор Ксанакс, який у поєднанні з алкоголем посилює сонливість і сплутаність свідомості.

«Користуючись безпорадним станом жінок, вони здійснювали вульгарні дії, а також імітацію статевих актів, при цьому знімали все це на власні мобільні телефони, — констатує генпрокуратура. — Відзнятий матеріал викладали у телеграм-канал і соціальні мережі, залишаючи принизливі дописи та коментарі».

Кримінальна справа, яку порушили правоохоронні органи, — ч. 3 ст. 301, виготовлення, зберігання та розповсюдження зображень порнографічного характеру, вчинених за попередньою змовою групою осіб. Покарання за цією статтею передбачає позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

Фото: голова поліції Київської області Андрій Нєбитов

Також перевіряють причетність підозрюваних до шахрайства під час збору добровільних внесків на потреби ЗСУ.

Чому немає статті про зґвалтування?

Відео, які хлопці викладали в соцмережі, свідчать, що над дівчатами вчиняли сексуальне насильство, вважає правозахисниця «ЮрФем» Оксана Копійчук. Проте, як додає вона, для застосування кримінальних статтей про зґвалтування, потрібні заяви потерпілих.

«Провадження за статтями 152 (зґвалтування), 153 (сексуальне насильство), та 154 (примушування до вступу в статевий зв’язок) — це кримінальні провадження у формі приватного обвинувачення. Тобто в цьому випадку обов’язково спочатку має бути заява потерпілої про злочин», — зазначає юристка у коментарі виданню ZMINA.

На її думку, наразі дії блогерів можна кваліфікувати за статтями, які не потребують заяв потерпілих: 301 (виготовлення і розповсюдження порнографії), 301-2 (видовищний захід сексуального характеру за участю неповнолітньої особи) і 307 (зберігання чи збут наркотиків).

Ще шістьом вручили повістки

Зараз блогери перебувають у СІЗО. Незабаром мають визначити запобіжний захід — чи лишатимуться вони за ґратами до рішення суду.

Відомо, що крім цих двох фігурантів участь у приниженнях брали ще принаймні шестеро осіб, котрим, — як Суспільному повідомили в поліції, — вручили повістки до військкомату. Це викликало хвилю обурення в соцмережах — і через те, що армія сприймається як покарання, і через те, що співучасників не притягнуть до відповідальності.

Фото: Офіс генпрокурора

Інформація про знущальні вечірки поширилася соцмережами 31 січня, наступного дня поліція визначила особи підозрюваних і провела обшуки у квартирах у Києві та в Івано-Франківській області.

Про випадок згадав у вечірньому відеозверненні Володимир Зеленський. «Насильству в Україні місця не буде», — прокоментував президент.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button