Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23576 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Vladyslav Tobolenko / Unsplash

В Україні дещо зростає генерація електроенергії, хоча водночас збільшується й споживання. Так, за повідомленням Укренерго, запустили відремонтований блок однієї з пошкоджених ТЕС. Також здійснюється імпорт електроенергії.

Вчора Україна отримала від уряду США газотурбінну мобільну електростанцію General Electric. Вона допоможе збільшити генерацію електроенергії на 28 МВт — це більше, ніж маневрова потужність одного атомного енергоблока-тисячника.

Вона дозволить швидко відновлювати живлення АЕС щонайменше на власні потреби станцій, а також забезпечить об’єкти критичної інфраструктури. 

Для бізнесів імпорт вигідніший, ніж генератори

Наприкінці січня українські підприємства почали імпортувати електроенергію для власних потреб обсягом приблизно 200-300 МВт, повідомив LIGA.net голова енергетичного комітету Верховної Ради Андрій Герус.

Це дешевше, ніж працювати на дизель-генераторах. Собівартість електроенергії на дизелі становить 20 гривень за кВт-годину. У Євросоюзі електроенергія коштує близько 6 гривень за кВт-годину плюс плата за розподіл та передачу — разом це виходить принаймні удвічі дешевше, ніж з генератором.

Читайте також: Як генератори впливають на витрати магазинів і ціни на товари?

До імпорту вдаються підприємства, де електроенергія становить не більш як 10% собівартості виробництва. Для них ціна на електрику не така критична, та водночас без неї вони зупиняються та зазнають збитків. До прикладу, це молочний завод, де продукція зіпсується, якщо його зупинити. Також серед покупців – олійноекстракційні заводи та металургійні підприємства.

17 лютого — день без відключень

Від сьогодні Укренерго вимірюватиме реальні обсяги споживання електроенергії, без відключень. Для цього в кожній області буде один день, коли світло взагалі не вимикатимуть.

У Києві таким днем буде 17 лютого, в Київській області — 10 лютого. Завдяки цьому енергетики хочуть побачити, як поводяться споживачі, маючи постійний доступ до електроенергії. 

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button