Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 267 днів. За цей час ми опублікували 23421 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Реконструкція кесону в 2021 році

Київрада на засіданні дев’ятого лютого передала приватній компанії в оренду земельну ділянку під кесоном у парку «Наталка» в Оболонському районі. Там планують побудувати ресторан.

На ділянці розташований кесон та найстаріша двоповерхова будівля Оболоні. Об’єкти передали в оренду на десять років компанії «Гювексхаус», яка належить бізнесмену Ігорю Тинному, для культурно-оздоровчих потреб, рекреаційних, спортивних і туристичних цілей. Орієнтовно орендна плата складає 22 тисячі гривень на місяць.

Раніше управління правового забезпечення Київради дало негативний висновок та рекомендувало відхилити проєкт рішення про передачу ділянки в оренду, писав депутат Владислав Трубіцин. Як повідомила засновниця громадського руху «Почайна» Аннабелла Моріна, незаконне рішення Київради «продавлював» особисто мер Києва Віталій Кличко. Вона зазначила, що за даними Земельного кадастру, використовувати ділянку можна виключно для культурно-оздоровчих потреб, рекреаційних, спортивних та туристичних цілей.

Моріна пише, що проєкт рішення передбачає нове будівництво, і в ньому зазначено неправильну категорію земель: замість водного фонду – житлова та громадська забудова, мовляв, для цього підтасували факти у реєстрі нерухомого майна.

Тинний у коментарі до допису Моріної зазначив, що його компанія придбала стару занедбану нерухомість і за законом має всі права оформити землю під нею. Крім того, за його словами, ця земельна ділянка ніколи не була частиною парку.

ТОВ «Гювексхаус» належить Ігорю Тинному. За даними на 2019 рік, він був співвласником ресторану Montecchi Capuleti в Печерському районі, також йому належать ресторан «Прага» в Голосіївському районі та нічний клуб Caribbean Club в Шевченківському. Проєктувальником об’єкту стало архітектурно-конструкторське бюро «Віхарєв».

Раніше архітектори ГО «Парк Наталка» Аліса Баньковська та Олександр Горбань запропонували перетворити кесон на арт-простір, але міська влада проігнорувала ідею.

Кесон – огороджувальна конструкція для утворення під водою або у водонасиченому ґрунті робочого простору без води, або архітектурне заглиблення квадратної чи багатокутної форми на стелях, внутрішніх поверхнях арок і склепінь. Будівництво Київського кесону почалося в 1936 році та було засекречене. Ділянку в урочищі Наталка назвали «Титул 10». Роботи велися в декількох місцях та остаточно припинилися в 1949 році.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button