Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 289 днів. За цей час ми опублікували 23579 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото з відкритих джерел

Через пошкодження шлюзів Каховської ГЕС внаслідок ворожих обстрілів останні два місяці спостерігається поступове зниження рівня води. За останній місяць рівень води в чаші водосховища впав на близько два метри, повідомляють екологи.

Особливо це становить небезпеку для місцевості нижче Запоріжжя, адже забір води для міста відбувається з Дніпровського водосховища. Водночас негативно це може вплинути на Нікополь, Марганець, Херсон, Каховку.

Рівень води стрімко знижується у зв’язку з неконтрольованим скидом води на Каховській ГЕС, оскільки обсяги скиду перевищують обсяг наповнення. Це відбувається через пошкодження греблі ворожими обстрілами; постійні атаки та неможливість проведення відновлювальних робіт з нашої сторони; небажання з боку російсько-окупаційних військ виконувати ці роботи.

Cупутник зафіксував пошкодження дамби Каховської ГЕС. Фото: Twitter/Maxar Technologies

Згідно зі спостереженнями експертів «Укргідроенерго», великий обсяг води, що скидається через Каховську ГЕС, пов’язаний з умисними діями російських окупантів, що відкрили шлюзи станції, побоюючись форсування Дніпра українськими військовими. 

Через це «Укргідроенерго» обмежило перетик води та балансування до водосховищ верхнього та середнього Дніпра, що спричиняє поступове спорожнення чаші Каховського водосховища. Таким чином щоденно втрачається тисяча кубічних метрів запасу води, який використовувався для великої кількості різних цілей на півдні України.

Наслідки злочинних дій

Терористичні дії ворожих окупаційних військ мають як короткострокові, так і довгострокові наслідки, заявляє доцент кафедри «Екологічна та цивільна безпека» Українського державного університету науки і технологій Максим Сорока.

Короткострокові – це проблеми з централізованим водопостачанням, забором води для очищення та подачі її споживачам. Тобто перебої та обмеження централізованого водопостачання. Водопостачання може бути обмежене для орієнтовно 3,5 млн користувачів.

У довгостроковій перспективі – наслідки загрожують як техногенній, такі і екологічній, економічній та гуманітарній безпеці України, зазначає експерт. Припинення централізованого водопостачання може призвести до необхідності пошуку альтернативних джерел водопостачання для великої кількості населення.

Каховське водосховище накопичує запас води впродовж усього року, але основний період накопичення – з жовтня по квітень. Влітку вода активно використовується для різних цілей. Отже, коли виникне її дефіцит, техногенна проблема перетвориться на економічну. Більше того, може наступити гуманітарна катастрофа для жителів постраждалих від війни територій.

Експерти нагадують, що потрібно мати запас бутильованої води, основний запас питної або водопровідної води до 5 л. Їх потрібно оновлювати кожні 3-5 діб. Також слід приготувати запас технічної водопровідної води в бутлях по 5-10 л, які оновлюватимуться кожні 5-7 днів. Не буде зайвим мати запас вологих серветок і рушників, а також запас одноразового посуду.

Стаття підготовлена в рамках проєкту «Оперативне реагування на екологічні загрози для населення прифронтового міста Запоріжжя в умовах військових дій», що реалізується ГО «Екосенс» в межах Ініціативи з розвитку екологічної політики й адвокації в Україні, що здійснюється Міжнародним фондом «Відродження» за фінансової підтримки Швеції.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button