Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 295 днів. За цей час ми опублікували 23629 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: facebook.com/KosovanO

Засновник української IT-компанії MacPaw Олександр Косован повідомив про обшуки в офісі та власному будинку. За його словами, причиною дій правоохоронців стала купівля фірмою земельних ділянок у період з 2016 по 2021 роки. Голова Мінцифри Михайло Федоров заявив, що «йому соромно» і що «не можна зупиняти роботу компанії через ділянку землі».

«Ми не виключаємо, що через недосконалості у земельному законодавстві і його застаріле регулювання могли бути допущені якісь помилки посадовцями. Тому ми надаємо правоохоронцям всю запитувану інформацію», – повідомив Косован, дадавши, що компанія більш ніж три роки веде діалог з місцевою владою, щоб виправити ці помилки та мати можливість створити дійсно цікавий і цінний проєкт в Україні. За цей час вони інвестували десятки мільйонів доларів у розвиток ділянок, після чого «ними зацікавилися чиновники, які тепер намагаються відібрати ці землі та актив».

Компанії із групи MacPaw – заснованій у 2015 році ТОВ «Макпау Проперті Менеджмент» – належить шість земельних ділянок у селі Циблі Переяслав-Хмельницькому районі на Київщині. Володимир Бондаренко додає, що раніше вся ця земля належала державному підприємству «Переяслав-Хмельницький агролісгосп».

Голова «Ради з урбаністики Києва» Віталій Селик дослідив ці ділянки на Google-мапі. За його словами, більше десятка ділянок знаходяться серед лісу, на прибережній зоні Канівського водосховища Дніпра. На мапі можна побачити будівлю схожу на базу відпочинку з басейном, 600 метрів намитої берегової лінії шириною 20-60 метрів з маріною для яхт і човнів, пише Селик.

Скриншот: Віталій Селик

База MacPaw Village збудована у прибережній захисній смузі Канівського водосховища. Селик також опублікував старі супутникові знімки, де видно, що на місці бази відпочинку раніше була суцільна берегова лінія з густим лісом.

Скриншот: Віталій Селик

Урбаніст посилається на Водний кодекс України, який забороняє у межах захисних смуг будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, гідрометричних та лінійних), у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів та стоянок автомобілів тощо. Ділянка з басейном має площу 0,95 га, станом на 24 лютого минулого року вона перебувала у комунальній власності з призначенням для сільського господарства – Сінокосіння і випасу худоби.

За номерами земельних ділянок, які, за словами Косована, фігурують у цій ситуації, розслідування йде з 2018 року. Зокрема, за підозрою у незаконному намиві піску з Дніпра, вирубці лісу та нецільовому використанні земель. CEO компанії коментував ці звинувачення, вказуючи на те, що щороку вода розмиває там берег і забирає до двох метрів ґрунту. Тож компанія проводила земельні роботи, щоб укріпити берег ділянки і запобігти ерозії.

Forbes з посиланням на джерела пише, що негаразди із оформленням землі та будівництвом у MacPaw дійсно виникли, але компанія намагалася їх вирішити у легальному полі і привести документи до ладу. Проблеми стосувалися призначення купленої землі, процесу укладання угод, розташування будівництва. Але не зрозуміло, навіщо обшуки, якщо земельну справу можна вирішити через суд, зазначає він.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button