Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23272 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: пресслужба КМДА

Міжнародні установи та західні уряди вливають в українську економіку десятки мільярдів доларів. При цьому на відбудову зруйнованих російською агресією міст знадобиться ще значно більше, йдеться у матеріалі Reuters.

«Економічно слабка Україна буде також військово слабкою. Якщо почнеться гіперінфляція, економіка рухне, — зауважує Аруп Банерджі, директор Світового баку в Україні. — Підтримка України зараз є критичною для попередження катастрофічної гуманітарної кризи і для зміцнення тих зусиль, які країна здійснює заради всього світу».

На тлі того, що за минулий рік економіка України скоротилася на 30%, цьогоріч потрібно 38 мільярдів доларів лише на покриття дефіциту бюджету. Це гроші лише на критичні потреби, такі як виплата зарплат і пенсій, освіта і медицина. Для економічної стабільності та відсічі ворогу необхідно ще більше грошей. Ще 17 мільярдів доларів цього року потрібні на основні ремонти й відбудову енергетичної та іншої критичної інфраструктури, а також на розмінування.

Євросоюз надає 18 мільярдів на покриття дефіциту бюджету, ще 10 мільярдів Київ отримає від США. Днями українські урядовці мають провести зустріч із представниками Міжнародного валютного фонду щодо виділення багатомільярдного кредиту.

За останній рік Україна отримала 36,4 мільярда доларів від партнерів, з яких приблизно 60% — це пільгові позики та гранти. Найбільше надали США — майже 13 мільярдів. Від ЄС надійшло понад 11 мільярдів грантів і кредитів. Третім спонсором був МВФ, який позичив 2,7 мільярда доларів.

Окрім як від урядів, допомога надходила і від приватних організацій. Європейський банк реконструкцій і розвитку інвестував у відбудову критичної інфраструктури та підтримку приватного сектору України приблизно 1,7 мільярда євро. Зокрема, сотні мільйонів отримали Укрзалізниця, Укренерго та Нафтогаз. До кінця цього року обсяг інвестицій від ЄБРР, як очікується, сягне трьох мільярдів євро.

Міжнародна фінансова корпорація, приватна інвестиційна компанія Світового банку, підготувала двохмільярдний пакет допомоги. Його планують спрямувати на транспортний сектор, зв’язок, сільське господарство та відновлення постраждалого внаслідок війни бізнесу.

«Дуже важливо розуміти ризики, але для мене однією з несподіванок стало те, яким стійким виявився приватний сектор», — зазначила Ліза Кестнер, регіональна менеджерка МФК.

Компанія Horizon Capital, інвесторами якої є МФК і ЄБРР, сама планує інвестувати 200 мільйонів доларів у технологічний та експортно-орієнтований бізнес в Україні.

За оцінками Київської школи економіки, збитки, завдані війною українській інфраструктурі сягають 138 мільярдів доларів. А вартість відбудови буде ще значно вищою. 

Так, у вересні Світовий банк припускав, що відбудова країни обійдеться у 350 мільярдів доларів. Це було ще до масованих ракетних ударів Росії по українській енергоінфраструктурі. Світовий банк має оновити оцінки у квітні. 

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button