Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 290 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Karyna Panchenko / Unsplash

Попри безпрецедентні масштаби війни Україні вдалося втримати фінансову ситуацію під контролем, чому слід завдячувати міжнародній допомозі. Якщо західні суспільства продовжать підтримку, можна не побоюватися гіперінфляції та обвалу гривні, йдеться у матеріалі ВВС News Україна.

Ситуація в офіційних цифрах

24 лютого 2022 року Україна зустріла російське вторгнення з курсом 29 гривень за долар і валютними резервами у 29 мільярдів доларів. На перше лютого 2023 року валютні резерви НБУ виросли до 29,9 мільярда доларів, а офіційний, фіксований курс знизився до 36,6 гривні за долар.

Тобто в країні, яка за рік війни втратила понад третину свого ВВП, курс національної валюти просів трохи більш як на чверть, а інфляція — понад 26% — співставною з деякими європейськими країнами, де немає війни. Наприклад, в Угорщині інфляція прискорилася до 25%, в країнах Балтії — до 20%, у Чехії — до 15%.

Гендиректор Dragon Capital Томаш Фіала зазначає, що зростання споживчих цін в Україні за минулий рік — це набагато менше ніж 43% у 2015 році, хоча тоді економіка постраждала від російської агресії набагато менше, ніж зараз.

«Інфляція на сьогодні зайшла у контрольований тренд, і сподіваємося, що у 2023 році не перевищуватиме 18,7%», — стверджує голова НБУ Андрій Пишний.

Як вдалося протриматися?

Головна причина, чому під час війни у фінансовій системі все залишилося під контролем, полягає в тому, що Україні надали величезну фінансову допомогу, каже керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій.

Щоб загасити більший попит на валюту та компенсувати менший її приплив до країни Нацбанку довелося продати понад 3 мільярди доларів із резервів. Але водночас ці резерви поповнилися на понад 4 мільярди доларів із міжнародної фінансової допомоги. 

Продовження фіксації офіційного курсу — ще один фактор, який дозволяє утримувати гривню від девальвації.

Як прогнози на 2023 рік?

У Нацбанку розраховують на 38 мільярдів доларів від МВФ у межах програми, щодо якої зараз ведуться переговори. Це рекордна сума, але варто зауважити, що за минулий рік Україна отримала від міжнародних партнерів понад 30 мільярдів.

У Dragon Capital зазначають, що після зниження безпекових ризиків, яке може відбутись ближче до кінця року, Нацбанк почне поступово повертатися до плаваючого курсу, а це може спричинити помірне його послаблення.

Проте загалом середньорічний офіційний курс цього року буде на рівні 38 гривень за долар — зі зростанням до 43 гривні за долар наприкінці року. Близьким до офіційного із відхиленням у 10-12% буде і сірий готівковий курс.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button