Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 292 днів. За цей час ми опублікували 23597 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: «Спадщина.Ua»

Благодійний фонд «Спадщина.Ua» відновлює селище Поморяни на тисячу мешканців на межі Львівської і Тернопільської областей. Його вже потрохи наповнюють нові мешканці, пише Zaxid.net.

Засновниця фонду Ганна Гаврилів першу хатинку, в якій ніхто не жив, придбала для себе, зробила необхідний ремонт. Дві інші хати Ганна придбала для зеленого туризму.

Планувалося, що там буде мережа хатинок для туризму під назвою «Мальовані Поморяни». «Я уявляла, що буде багато кольорових хатинок. Вони мали б бути біленькі, побілені вапном, але відрізнятися різними кольорами столярки. Люди розпалювали б печі, гріли на них їжу, жили б таким автентичним життям і це була б для них додаткова атракція» – згадує Гаврилів.

Потім плани змінилися, і Ганна продала свої три готові для вселення хатинки іншим сім’ям. А тепер, коли почалася війна, з’явилося більше запитів від охочих купити сільську хату, в якій можна жити. Для людей питання безперебійного опалення, світла і безпеки стали поштовхом для переїзду в село.

Зараз у Поморянах відновлено вже дев’ять старих хат, ще чотири в роботі. Вони є трьох періодів забудови – початок XX століття, міжвоєнні, і з 1960-70-х. Поморянські хатинки переважно глиновальковані, покриті фальцевою (бляшаною) покрівлею.

У село переважно переїхали сім’ї з дітьми, які вже мають житло, машину і їм треба дачу. Більшість – це люди зі сфери IT, архітектури, дизайну, мистецтва, які можуть працювати дистанційно, в основному львів’яни.

Підлогу, столярку і пічки старих хат намагаються реставрувати і зберегти автентичними. Де не можна врятувати п’єци, майстри ставлять котли на дрова.

Робота над одним об’єктом триває один-два місяці. Якщо є довіра і порозуміння, майбутні власники хатинок у Поморянах наперед можуть вибрати колір фарби, плитки, висловити свої побажання.

Перші хати у Поморянах готували як дачі, але тепер замовники просять робити зручності – ванну і туалет, щоб можна було лишатися тут на довше. Санвузли облаштовують в перепланованих коморах. Господарські приміщення легко перетворити на майстерню, винарню, спіжарку.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button