Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 290 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Марш жінок у Києві у 2021 році. Фото: marsh-zhinok.com.ua

Понад 60% українців, які голосували у Дії щодо Восьмого березня, бажають залишити цей день офіційним вихідним.

Це опитування стало наймасовішим серед усіх 11 голосувань у Дії: у ньому взяли участь понад 2,1 мільйона людей, повідомляє Мінцифра.

Понад 1,3 мільйона з них проголосували за те, щоб залишити Восьме березня вихідним. За те, щоб цей день став робочим висловилися понад 700 тисяч.

Результати голосування врахують у парламенті перед ухваленням законопроєкту про Восьме березня. 

Наразі у Верховній Раді зареєстровано два законопроєкти про Міжнародний жіночий день. Перший пропонує скасувати вихідні дні 8 березня, 1 та 9 травня, натомість запровадити День української жінки 25 лютого, Шевченків день 9 березня та День матері у другу неділю травня.

Інший законопроєкт пропонує залишити 8 березня вихідним, але змінити назву свята. Водночас передбачається скасувати вихідний на 9 травня.

Свято бере свій початок від руху суфражисток у Новій Зеландії, США та Європі на початку ХХ століття. У 1977 році ООН оголосила Восьме березня Міжнародним жіночим днем, який символізує боротьбу за гендерну рівність.

У Радянському Союзі Восьме березня перетворилося на свято жіночності та весни. В останні роки феміністичниі організації України домоглися успіху в переозначенні цього дня, регулярно проводячи багатотисячні демонстрації.

Згідно з опитуваннями КМІС, з роками все менше українців і українок святкують Восьме березня. Якщо у 2013-2017 роках свято відзначало приблизно половина населення, наприкінці минулого року ця частка знизилася до 25%.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button