Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 283 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: vadym merzlikin / Unsplash

21 березня депутати Київської облради проголосували за нову дату заснування області як адміністративно-територіальної одиниці — 842 рік.

При цьому вказують, що це середина VIII століття, — насправді ж ІХ століття.

Коли у 1917 році була проголошена Українська Соціалістична Радянська Республіка, ще існували губернії та повіти. Адміністративний поділ змінили у 1932 році, утворивши області. Спершу їх було п’ять: Вінницька, Дніпропетровська, Київська, Одеська та Харківська.

Ініціаторка зміни дати — заступниця голови облради Тетяна Семенова — вважає, що традиція святкування заснування області за наказом Сталіна є ганебною. Тому, за її словами, історики провели відповідну роботу й встановили нову дату, яка є появою перших населених пунктів за межами стародавнього Києва. Тобто на 11 століть раніше.

Святкувати дату заснування планують в останню неділю вересня. Відповідне подання спрямують на погодження до Кабміну. Депутати Київщини закликають інші облради так само змінити дати заснування їхніх областей.

Фахівець з історії Давньої Русі та середньовіччя Андрій Плахонін у колонці на Історичній правді назвав дослідження, на якому ґрунтується рішення облради, «дилетантською фентезійною інтерпретацією».

Зокрема, він не розуміє, чому вирішили вважати Руську землю Київською землею, а ту, відповідно, Київською областю.

Плахонін також звертає увагу, що в обґрунтуванні згадується радянський міф про 1500-річний ювілей Києва. «842 року не те що Київської області, не було навіть самого міста», — зауважує історик.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button