Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Олексадра Екстер. Фото: alexandra-exter.net

23 березня київські депутати проголосували за перейменування вулиці Марини Цвєтаєвої на Троєщині на честь Олександри Екстер.

Чимало вулиць лівобережного району, який почав забудовуватися з середини 1980-х, мали назви письменників і поетів. Вулиці Цвєтаєвої та Маяковського навіть стали героями документального фільму Поліни Мошенської 2015 року.

Російська поетка Марина Цвєтаєва була однією з найпопулярніших постатей пізньої радянської культури. У 1922 році 30-річна Цвєтаєва емігрувала в Європу, де жила в Чехії та Парижі. 1939 року повернулася до СРСР, де радянська влада розстріляла її чоловіка та відправила в 15-річне заслання її доньку. У 1941 році поетка повісилася.

Художниця Олександра Екстер вважається однією з ключових фігур українського авангарду. Вона народилася 1882 року в польському Білостоку в родині білоруського єврея та грекині, однак 35 років прожила в Україні.

Їй було три роки, коли сім’я переїхала спершу до Сміли, а потім до Києва. Екстер закінчила київську гімназію святої Ольги та Київське художнє училище. Вчилася там разом із Олександром Богомазовим та Олександром Архипенком. Одружившись, поселилася на вулиці Богдана Хмельницького, 27/1.

Будинок, де жила Олексендра Екстер у 1905-1920 роках. Її квартира розташовувалася на другому поверсі, а на мансарді вона мала майстерню. Фото: Nick Grapsy, CC BY-SA 4.0

Згодом вона поїхала до Парижа, де познайомилася з Аполлінером і Пікассо. Далі вона мандрує Європою, а також буває в Одесі й Києві. Зокрема, в Києві вона зустріла проголошення УНР. Через те, що деякий час художниця жила у Москві та брала активну участь у русі російського авангарду, її зараховують до російської культури — не лише росіяни, але й світові музеї.

У живописі Екстер тяжіла до кубізму, футуризму й супрематизму. Авангардистські виставки, які вона влаштовувала у 1908-1912 роках на Хрещатику разом з Давидом Бурлюком і Олександром Богомазовим, не були надто тепло сприйняті київською публікою.

«Міст. Севр», 1914, «Композиція», 1916-1917

Та найбільше художниця відома своїми новаторськими ескізами до сценічних декорацій та костюмів.

Фото: alexandra-exter.net

Також займалася книжковою графікою, оформленням інтер’єрів, прикладним мистецтвом.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button