Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 299 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Драмтеатр після авіаудару 16 березня 2022 року. Фото: radiosvoboda.оrg

11 березня у київському кінотеатрі «Жовтень» презентували розслідування авіаудару по Маріупольському драмтеатру. Дослідження зробили київський Центр просторових технологій у співпраці з лондонською Forensic Architecture.

За допомогою креслень будівлі та свідчень очевидців архітектори зібрали просторовий архів, який допоможе скласти цілісну картину трагедії. Про те, як відбувалася робота, розповів для Суспільне.Культура керівник Центру просторових досліджень Максим Рохманійко.

«Ми створили просторову модель театру і провели три ітерації уточнення: на першій ми спиралися на креслення, на другій — говорили з акторами та співробітниками, що працювали в театрі, на третій — досліджували театр у Полтаві, збудований за тим самим типовим планом», — зазначає він.

Просторову модель дослідники доповнювали матеріалами з відкритих джерел: зібраний ними архів налічує близько 1500 фото- та відеофайлів. Їх поділили на три категорії за хронологією подій: що відбувалося у театрі до 24 лютого 2022 року; до вибуху; після нього.

Також провели онлайн-інтерв’ю з 26 свідками, з яких дванадцятьох відібрали для розмов наживо. При цьому люди давали свідчення у специфічному контексті — спираючись на просторову модель. Це дало їм можливість розказувати свої історії інакше.

Однією з частин проєкту є фільм «Місто в театрі». Перша частина показує події, що передували вибуху.

Друга ж частина буде присвячена власне моменту вибуху та тому, що було після: де були найнебезпечніші місця в будівлі, де був епіцентр тощо. Експерти зі зброї допоможуть авторам зрозуміти, як працюють такі бомби, як бомбу було скинуто з літака тощо. Другу частину планують презентувати восени.

Наразі весь зібраний архів і першу частину фільму викладено у відкритий доступ.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button