Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 281 днів. За цей час ми опублікували 23518 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Towfiqu barbhuiya / Unsplash

Відзавтра, з першого квітня, починається третій етап впровадження електронного рецепта в Україні. Новини про це схвилювали соцмережі, адже виявилося, що для багатьох звичних ліків потрібен рецепт лікаря.

«Найперше і найголовніше — МОЗ не розширює перелік рецептурних препаратів. Тільки на вже чинний вводить додатковий інструмент — електронний рецепт!», — наголошують у Міністерстві охорони здоров’я.

У відомстві наводять перелік категорій препаратів, на які може знадобитися рецепт:

  • антибіотики;
  • протисудомні засоби;
  • гормональні препарати (зокрема й протизаплідні);
  • препарати для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб;
  • деякі антигельмінтні препарати;
  • деякі антигістамінні засоби;
  • кроворозріджуючі препарати;
  • антидепресанти, нейролептики та релаксанти;
  • стероїдні лікарські засоби;
  • деякі ліки проти болю, кашлю, заспокійливі.

Оскільки МОЗ запевняє, що жодних нових змін не впроваджувало, то ці ліки були рецептурними й раніше, зокрема, антибіотики. Загалом рецепти потрібні для 60% зареєстрованих в Україні лікарських засобів.

Візьмемо для прикладу препарат Постинор, щодо якого розгорнулося чи не найбільше дискусій у соцмережах. Це засіб екстреної контрацепції — таблетку приймають відразу після незахищеного статевого акту, і її ефективність втрачається з кожною згаяною годиною.

Перевірити, чи доступний цей препарат без рецепту, теоретично можна в Державному реєстрі лікарських засобів. Однак це завдання з зірочкою, бо сайт практично не працює. Менш із тим, згідно зі згаданою в інструкції ліцензією, Постинор мав би продаватися в Україні за рецептом щонайменше з 2012 року.

Зауважимо, що в різних країнах Європи діють різні правила на продаж засобів екстреної контрацепції: наприклад, в Угорщині та Польщі потрібен рецепт, в Австрії та Швеції — ні. Загалом міжнародні організації рекомендують робити ці препарати доступними для жінок.

Контроль таки посилиться

Водночас впровадження е-рецепта таки посилить контроль за доступом до рецептурних препаратів. У МОЗ вважають, що це мінімізує випадки самолікування.

Тобто йдеться про те, що з квітня е-рецепт розширюють на всі рецептурні препарати. На практиці це означає, що якщо той же Постинор аптекарі зазвичай продавали без рецепту, зараз можуть його запитати.

Через війну можливість швидко отримати рецепт ускладнилася, й поки що паперові рецепти діятимуть паралельно з електронними. 

Крім того, рецептурні ліки можна буде купити взагалі без рецепту в регіонах, де ведуться бойові дії. Це не стосується наркотичних препаратів. Для закупівель на потреби військових рецептів також не потрібно.

Чи легко отримати рецепт?

Е-рецепт може виписати будь-який лікар: державного, комунального, приватного закладу, або ж лікар-ФОП. Декларація з сімейним лікарем не обов’язкова. Але пацієнт мусить бути зареєстрований в ЕСОЗ — зробити це може будь-який лікар.

Якщо людина приймає певні ліки довгий час, то, як запевняють у МОЗ, е-рецепт лише полегшить їх отримання.

«Безумовною перевагою е-рецепта є те, що на відміну від паперового рецепта, вам не потрібно щоразу звертатися до лікаря на прийом для того, щоби отримати рецепт на ліки. Це можна буде зробити дистанційно», — стверджують у міністерстві.

У разі, якщо ви чи ваші близькі не мають мобільного телефону, лікар надрукує спеціальну інформаційну пам’ятку з деталями призначення, номером та кодом для погашення рецепта в аптеці, додають у МОЗ.

Примітно, що електронний рецепт не містить торгових назв препаратів, а лише назву діючої речовини. Препарати з однаковою діючою речовиною можуть значно відрізнятися за вартістю. Відповідно, рецепт поширюється на всі аналоги й дає пацієнту можливість вибору.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button