Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23578 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Possessed Photography / Unsplash

Нова хвиля розвитку штучного інтелекту, в яку входить ChatGPT, може тією чи іншою мірою автоматизувати роботу 300 мільйонів працівників у світі, вважають економісти Goldman Sachs, повідомляє CNN.

Найвідчутніше зміни торкнуться офісних працівників, передусім юристів і адміністраторів, значно меншою мірою — «синіх комірців», які займаються ручною працею.

У звіті прогнозується, що глобально можна автоматизувати 18% робочих місць, але найбільший вплив штучний інтелект матиме на розвинуті економіки. Тож у США та Європі автоматизація може охопити дві третини робочих місць. При цьому штучний інтелект може повністю замінити до чверті робітників.

Ці прогнози, на думку економістів, справдяться, якщо генеративний ШІ, — здатний створювати текст і зображення, — досягне обіцяних можливостей. Цього місяця розробники ChatGPT випустили останнє оновлення, GPT-4. Платформа може спрощувати написання коду, швидко створити вебсайт на базі простого ескізу та скласти екзамен на відмінно.

Водночас аналітики Goldman Sachs заспокоюють: історично нові технології спершу заміняли працівників, однак у довшій перспективі створювали нові можливості зайнятості. Крім того, застосування штучного інтелекту дозволить значно наростити продуктивність і збільшити світовий ВВП на 7% протягом десяти років.

Більшість робіт лише частково піддаються автоматизації, тож звільнені ресурси працівник зможе спрямувати на іншу продуктивну діяльність. Економісти вважають, що штучний інтелект може привести до такого підйому виробництва, який раніше наставав завдяки винайденню електричного двигуна і персонального комп’ютера.

Які ще думки і прогнози щодо штучного інтелекту?

Професор Ерік Брінйольфссон, голова Стенфордської лабораторії цифрової економіки вважає рівень, якого досягнув штучний інтелект, справді винятковим.

«Американська економіка переважно спирається на роботу зі знанням та інформацією, і саме ця сфера зазнає найбільшого впливу. Думаю, перші в списку — юристи. Вочевидь, значна кількість копірайтерів і сценаристів», — припускає він.

«Але я наголошую на слові “вплине”, а не “замінить”, бо вважаю, що якщо все буде зроблено правильно, то штучний інтелект не замінить працівників. Радше так: юристи, які використовують ШІ, замінять юристів, які ним не користуються», — підкреслює Брінйольфссон.

Експертка з етики штучного інтелекту Тімніт Гебру (три роки тому її звільнили з Google, бо керівництву не сподобалися критичні висновки її статті про ШІ), навпаки, вважає, що ChatGPT несе значні загрози. «Його не навчали розрізняти факти та фікції. Він просто мавпує те, що знаходить в інтернеті», — зауважує вона.

Блогер та ведучий Адам Коновер (відомий за шоу Adam Ruins Everything) наголошує, що генеративний ШІ працює не як творець, а як імітаційна система. Простими словами, розробники «згодовують» комп’ютеру великі структуровані масиви даних, які машина структурує схожим чином, відбираючи найбільш адекватний запиту результат.

Тобто контент, який презентується як створений ШІ, насправді створений людьми, а комп’ютер лише його перероблює й імітує творчість. Художники та фотографи, твори яких використовуються у генеруванні образів, не отримують жодних винагород, натомість розробники вимагають оплати за користування програмами, такими як Midjourney.

Коновер також звертає увагу, що ШІ не лише використовує творчість мільйонів людей, але й експлуатує тих, хто обслуговує систему. Так, американська OpenAI, розробник ChatGPT, платила менш як два долари за годину працівникам у Кенії та Уганді, щоб ті відфільтровували насилля і мову ненависті під час навчання штучного інтелекту.

Нагадаємо, нещодавно Італія заборонила ChatGPT через занепокоєння щодо безпеки даних користувачів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button