Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 292 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Антак’я. Фото опублікував у твіттері Раджіп Сойлу, голова турецького бюро медіа Middle East Eye

Фотографія турецького міста Антак’я після прибирання завалів демонструє масштаби руйнувань, які завдав землетрус шостого лютого цьому регіону.

Ось так на супутникових знімках Maxar виглядає центр Антак’ї до катастрофи та після розчищення руїн:

Фото зі сторінки twitter.com/trbrtc

Це засноване у IV столітті місто, відоме раніше як Антіохія. Землетрус зруйнував старовинну синагогу, православну церкву святого Павла ХІХ століття, мечеть VII століття Хабіб-і-Неккар Камії. Загалом в Антак’ї фактично не лишилося будинків, не ушкоджених тією чи іншою мірою. Працівники, які розчищали завали, припускали, що доведеться знести 90% споруд, адже навіть ті, що встояли, будуть небезпечними для проживання, особливо в разі нового землетрусу.

Два землетруси магнітудою до 7,8 бала забрали життя понад 57 тисяч людей у Туреччині та Сирії.

Малатья. Фото: twitter.com/dort4luksehir

Ще одне стародавнє місто, яке населяли переважно вірмени до здійсненого османами геноциду, — Малатья, також зазнало значних руйнувань.

Малатья. Фото: twitter.com/dort4luksehir

Руїни, які залишив по собі землетрус, — окрема проблема і дуже масштабна. За даними ПрООН, утворилося до 210 мільйонів тонн уламків — найбільше, ніж після будь-якої іншої катастрофи в сучасній історії. 

Від того, як прибирають, перевозять і утилізують будівельне сміття, залежить ступінь шкоди довкіллю та людям. Так, екологи спостерігали, як сміття з Антак’ї вивозили на відкритих вантажівках, й уламки та пил, що потенційно містять азбест, мікропластик і свинець, розсіювалися навкруги.

Малатья. Фото: twitter.com/dort4luksehir

«Якщо сміття вивантажуватимуть у долини, природні болота та сільськогосподарські землі, це буде дуже небезпечно. По-перше, ці шкідливі сполуки змішаються з ґрунтом і ґрунтовими водами. Це викликатиме захворювання, передусім рак, у людей, які вживатимуть їжу, вирощену на забруднених землях», — попереджає біолог Ясін Ілемін.

Небезпечні сполуки впливатимуть на всю екосистему та її біологічне різноманіття. Гинутимуть цілі види рослин і тварин.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button