Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23532 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Sebastian Herrmann / Unsplash

Некоректне позначення кордонів України на географічних картах у Європі є системним і поширеним явищем — дійшов висновку українець Микола Голубей, який живе в Німеччині. Про це йдеться у матеріалі LIGA.net.

Чоловік зібрав десятки карт і глобусів у магазинах Німеччини, Австрії та Швейцарії та зробив велике дослідження на майже 400 сторінок. На вебсторінці проєкту Stop Mapaganda він закликає надсилати приклади некоректних мап.

«Системність — це не про те, що можна купити в Німеччині некоректне зображення. Важко купити коректне», — вважає Голубей. Часто трапляється, що в німецькому магазині лише одна з п’яти карт буде правильною.

Як на картах зображають Крим та інші території України?

1) Крим зображено частиною Росії.

Карта National Geographic Europe Executive Map. Надпис біля Керченської протоки — «заявлені Україною кордони»
Карта Weltkarte – Staaten der Erde mit Flaggen від MARCO POLO, дочірнього бренду Mairdumont

2) Крим подається як спірний, заштрихований кольорами України і Росії.

Карта Europa politisch від Freytag-Berndt

3) Пунктирною лінією відокремлено не тільки Крим, а й частини Донбасу чи областей, на яких РФ провела незаконний псевдореферендум.

Карта Weltkarte – Staaten der Erde mit Flaggen від MARCO POLO, дочірнього бренду Mairdumont.

4) Крим зображено нейтральним (ні Росія, ні Україна) або відокремленим від України пунктиром/кордоном без зафарбовування.

На сайті британського ритейлера Maps Worldwide Микола купив карту російського видавництва AGT-Geocentr з «російським» Кримом. На тому ж сайті продавали карту «від Рюрика до Путіна». Після звернення журналістів компанія заявила, що зняли цю продукцію. Однак на сайті продовжують продавати інші некоректні карти.

Проблема існує і з Google Maps. Якщо робити запит з України, Крим зображено коректно. Якщо з інших країн Європи, то півостров відокремлено пунктиром.

Google Maps для користувачів у Румунії

Австрійське видавництво Freytag-Berndt відповіло LIGA.net, що намагається «створити образ світу, який має бути максимально реалістичним, а тому зони конфліктів зображують “спірними”». При цьому стверджують, що зараз не встигають за рухом лінії фронту й нові карти «показують українські кордони відповідно до міжнародного права».

Посол МЗС з особливих доручень Олександр Щерба, який був раніше послом в Австрії, називає це видавництво «важким та вредним». У кілька років тому він говорив із керінвицтвом компанії щодо «російського Криму».

«Почув таку аргументацію: їхні карти — це практичний дороговказ для подорожуючих автомобілістів, які мають на увазі, хто in charge на кожній території. Політика їх не цікавить», — зазначає дипломат.

Якогось універсального кодексу картографів щодо зображення кордонів немає, зазначає Ростислав Сосса, професор кафедри геодезії та картографії КНУ. В ідеалі кордони мали б зображувати відповідно до визнаних ООН норм міжнародного права, а окуповані території — позначати примітками.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button