Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23269 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Artur Łuczka

Державне агентство лісових ресурсів обговорює постанову Кабінету Міністрів, яка у разі ухвалення суттєво змінить правила проведення усіх рубок лісів. На думку Української природоохоронної групи, документ загрожує лісам, адже скасовує численні обмеження на рубки й призведе до катастрофічного збільшення обсягів заготівлі деревини.

Перша з провідних змін стосується санітарних рубок, які є найбільш поширеними в Україні. У 2022 році в такий спосіб в Україні зрубали 43% усієї деревини. Їх проведення регулюється кількома нормативними документами, в яких є численні екологічні обмеження. Держлісагентство пропонує прибрати більшість з них.

Зокрема, пропонується дозволити суцільні санітарні рубки в межах частини території українських нацпарків, а також скасувати обмеження на загальний обсяг санітарних рубок. Лісівники також пропонують дозволити рубати важливі для біорізноманіття дерева – старі, дуплясті, з гніздами птахів тощо. Окрім того, пропонується дозволити суцільні санітарні рубки в деяких цінних гірських лісах Карпат. Водночас частина з екологічних обмежень, які хочуть усунути, були ухвалені два роки тому, вказують екологи.

Другий блок змін стосується ухвалення Правил рубок в лісах України. Наразі більшість рубок в Україні регулюються різними нормативними актами. За задумом лісівників, цей документ має замінити їх усі, уніфікувавши та узгодивши регулювання рубок лісів.

Нові правила створюють підґрунтя для суттєвого збільшення обсягів рубок, а також для маніпуляцій. Окрім того, документ вводить численні нові види рубок, не деталізуючи підстави їх проведення. На їхню думку, це призводитиме до зловживань.

Читайте також: Більшість незаконних рубок дерев проводиться з документами. Що відбувається з українськими лісами?

«Якщо нові правила рубок будуть ухвалені в пропонованій лісівниками редакції, то будь-який старовіковий ліс, який не є заповідним, лісівники зможуть суцільно вирубати за рахунок маніпуляцій з різними видами рубок. Це повністю суперечить курсу на збереження найцінніших лісів, задекларованим державою» – коментує Петро Тєстов, керівник експертного відділу Української природоохоронної групи.

В Україні триває реформа лісового господарства. На початку 2023 року державні лісгоспи були об’єднані в державне підприємство «Ліси України». Однією з озвучених цілей реформи є збільшення обсягу рубок, на чому раніше наголошували

Українська природоохоронна група створена як команда фахівців, що працюють над питаннями практичної охорони природи. За останні шість років щонайменше половина всіх новостворених заповідних площ в Україні мали серед авторів наукових обґрунтувань експертів Групи або були активно підтримані її членами. За участю експертів Української природоохоронної групи було врятовано 19 500 га лісів, 33 380 га степів та 98 550 га водно-болотних угідь.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button