Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 289 днів. За цей час ми опублікували 23587 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У лютому-березні медіа Ukraïner та студія Craft Story випустили п’ять документальних фільмів про українську народну архітектуру. Про проєкт «Стріха» зараз написав designboom.

Кожна серія розповідає про особливості архітектури Сходу, Заходу, Півночі, Півдня та Центру України — зокрема, про дерев’яні церкви Львівщини, дерев’яне мереживо Чернігова, поліські хати, церква з роману «Собор» Олеся Гончара тощо.

Матеріал для фільму — 30 прикладів народного архітектурного дизайну — почали збирати з листопада 2022 року. Коментаторами виступають архітектори Олег Дроздов, Слава Балбек і Юліан Чаплінський, історики та інші експерти.

Читайте також: Студент фотографує криниці на Буковині. В кожному селі вони різні

Головну увагу автори проєкту приділяють народним майстрам та ініціативам — наприклад, українцям, які відновлюють старі хати, об’єднанням, які займаються реставрацією. Житель волинського Микола Левчук зібрав 20 тисяч пластикових кришечок і оздобив ними фасад свого будинку у вигляді вишиванки. 

Читайте також: Етнографічний проєкт «Занесло в село». Як жили українці в селах на Волині 100 років тому і зараз

Українці будували хати з найдоступнішого локального матеріалу. Так, у багатих на ліси Карпатах використовували кругляк чи брус, на Волині — зруб. Для Поділля характерними були будинки з глини а соломи. На Поліссі дерев’яний каркас заповнювали сумішшю дранки — очерету з глиною. У степах будували мазанки, дах крили очеретом, соломою чи ракушняком.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button