Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 246 днів. За цей час ми опублікували 23264 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: facebook.com/tymur.bobrovskyy

У Києві на розі вулиць Володимирської та Рейтарської відкрили для огляду мурування XVII-XVIII століть, повідомляє археолог Тимур Бобровський.

Фрагмент мурів під склом розміщено на сходах перед входом в кафе-пекарню «Завертайло», що відкрилася тиждень тому. 

Споруда, яка, як вважають вчені, є залишками старовинної цегляної огорожі садиби Софійського собору, розкопали у листопаді минулого року, коли заклад міняв старий ґанок на нові сходи. Тоді на місці працювали археологи, вони задокументували та оцифрували знахідку.

Фото: facebook.com/stanislav.zavertaylo

Невдовзі з’явилися фото, на яких розкопаний фрагмент мурів опинився під бетоном.

Власник закладу Станіслав Завертайло запевняє, що насправді археологічну знахідку законсервували на зиму: шарами геотекстилю та піску, а зверху поклали неармовану бетонну стяжку — так званий «підбетонок». За словами підприємця, для вирішення питання — як облаштувати сходи та одночасно експонувати археологічний фрагмент — залучили експертів заповідника Софія Київська.

Фото: facebook.com/stanislav.zavertaylo

«Зроблено якісно: мурування зачищено і виокремлено контрастною підсипкою, зондаж має підсвітку та бокові дзеркала (найліпше має виглядати надвечір та вночі)», — коментує Бобровський.

Ті частини, які не видно під склом, відтрасували червоним мармуром в оформленні сходів. Обриси споруди в камені робив миколаївський майстер з фігурної порізки. Колір мармуру підбирали наближеним до кольору цегли памʼятки.

Схема малюнку обрисів споруди та розташування зондажу (експозиції під склом): instagram.com/zavertailostanislav

Бюджет реконструкції ґанку, за словами Завертайла, виріс утричі від запланованого.

Інтер’єр пекарні. Фото: facebook.com/complexv1997

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button