Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Візуалізації надані «Едельбург архітект»

На Хрещатику, 23-б, навпроти будівлі КМДА, проводять реконструкцію закинутої споруди, яка раніше була рестораном «Гімалаї». Згідно з новим проєктом, будівля має два поверхи та не перевищує дозволені вісім метрів, але виявилося, що забудовник вирішив використати підземний простір.

До редакції звернувся читач, який розповів, що будівництво трьох підземних поверхів відбувається на терасі між будинками Хрещатик 21 і 23. За його словами, мешканці будинку б’ють на сполох, тому що може бути пошкоджений фундамент, адже палі забурюются на глибину 12 метрів.

Головний архітектор Олександр Кумейко, котрий займався розробкою проєкту, прокоментував «Хмарочосу» цю інформацію. Він стверджує, що будівля двоповерхова, адже поверховість визначається державними будівельними нормами (п.Б.8 Додатку Б ДБН В.2.2-9-2018). Згідно з ДБН, до числа поверхів включаються лише всі надземні поверхи.

«Допоміжні приміщення розміщені у підземних поверхах і підземні поверхи не включаються до загальної поверховості – про це можна пересвідчитись у наведеному пункті ДБН. Абсолютно нормально використовувати підземний простір, коли робота йде у щільній забудові. Головне, щоб це було враховано під час отримання вихідних даних і проведенню всіх досліджень та розрахунків. У моєму проєкті це все враховано. І коли ми говоримо про поверховість – то мої слова були, є і будуть – поверховість будівлі – два поверхи», – розповів архітектор.

Щодо впливу на сусідні будинки Кумейко заявляє, що глибокі і досить великого перерізу палі виконуються для того, щоб унеможливити вплив будівництва на існуючі будинки і схил.

«Ці палі є огородженням котловану, які будуть сприймати на себе всі навантаження як від навколишньої забудови на наш об’єкт, так і від нашої будівлі на навколишню забудову… Роботи проводяться згідно затвердженого проєкту. Затвердження проєкту здійснено у повній відповідності до діючого законодавства. Тому будь-які маніпуляції щодо неврахованості підземних рівнів – є лише переживанням на пустому місці.», – заявив він.

Згідно з попередніми проєктами поверховість нової будівлі сягала шести поверхів. «Хмарочос» писав про це розгорнутий матеріал кілька років тому. За словами архітектора, станом на сьогодні ця інформація вже не відповідає дійсності: «У нас є обмеження від Мінкульта – висота не більше восьми метрів. Ми це відобразили в проєкті». Розроблений проєкт реконструкції пройшов погодження і в департаменті охорони культурної спадщини, і на містобудівній раді департаменту архітектури і містобудування, заявив Кумейко.

31 березня 2020 року ДАБІ видала дозвіл ТОВ «Олімп- ЛТД» дозвіл на реконструкцію з надбудовою кафе на вулиці Хрещатик, 23-Б у Києві. Тоді йшлося про будівництво чотириповерхової будівлі.

У 1990-х роках там був ресторан «Гімалаї», а в 1970-1980-х популярний на той час заклад «Чай.Кофе».

Власником старої будівлі та замовником нового будівництва є одна й та сама компанія — ТОВ «Олімп-ЛТД». За даними сайту Youcontrol, її заснували родичі українського політика й бізнесмена Михайла Бродського — його дружина Світлана та син Юрій.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button