Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23527 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Елеонора Журавльова

Деякі укриття в столичних будинках, де, згідно з інформацією на сайті Рrozorro, проводилися ремонтні роботи, недоступні для мешканців та їх немає на офіційній мапі сховищ.

У деяких будівлях знаходяться комунальні підприємства, працівники яких кажуть, що сховища доступні лише для них. Інші укриття розміщуються в адмінспорудах, які чомусь в тендерах називають «житловими будинками».

Що знайшли

Наприклад, у вересні минулого року було оголошено тендер на реконструкцію укриття в адміністративній будівлі («житловому будинку» – йдеться в об’яві) на вулиці Іринини Бекешкіної (раніше Генерала Карбишева), 16/2 у Дніпровському районі. Переможцем стала виробничо-будівельна фірма «Будгруп» з пропозицією в 2,6 млн гривень. Ремонт, зокрема, передбачав облаштування вбиральні, оновлення вентиляційної системи, встановлення фільтрів для очищення повітря, та мав завершитися до кінця листопада.

«Житловий будинок» на вулиці Генерала Карбишева, 16/2

Наразі укриття, в якому проводили ремонт, не позначене на мапі. Найближчі укриття для людей, які мешкають поблизу, – в школах.

Виробничо-будівельна фірма «Будгруп» виграла низку тендерів саме в Дніпровському районі. За даними Youcontrol, компанія в 2022 році компанія перемогла на 49 торгах – і всі вони проводилися в Дніпровському районі Києва, десять – у Дарницькому. Сума контрактів склала 41,7 млн гривень. 2021 року така сама ситуація – Дніпровський та Дарницький райони замовили у ТОВ робіт на 35,6 млн гривень, 2020 – 45,6 млн гривень.

Реконструкцію укриття в житловому будинку на вулиці Райдужна, 27 у Дніпровському районі робила вже згадана фірма «Будгруп», яка запропонувала виконати роботи за 2,6 млн гривень. Зазначимо, що поряд з цим непозначеним укриттям більше немає об’єктів цивільного захисту.   

«Житловий будинок» на вулиці Райдужна, 27
Вулиця Райдужна, 27, де ремонтували укриття, якого немає на карті. Скрін з мапи укриттів

У вересні також було оголошено тендер на реконструкцію укриття у житловій будівлі (двоповерхова адмінбудівля насправді) за адресою проспект Романа Шухевича, 4-А, у Дніпровському районі. Там знаходиться житлово-експлуатаційна дільниця 412. Переможцем аукціону стала компанія «Фрейм констракшн», яка запропонувала зробити ремонт за 2,6 млн гривень. Знову ж таки, укриття немає на мапі, а найближчі схованки знаходяться в закладах освіти. Компанія вже в цьому році виграла тендерів на 73 млн гривень і солідну частину тендерів замовили Дніпровський та Дарницький райони.

Укриття в будівлі ЖЕДу на проспекті Романа Шухевича, 4-А. Поряд жодного іншого укриття. Скрін з мапи

Ремонт будівлі на вулиці Миколи Кибальчича, 13-Б, де також знаходиться ЖЕД 409, і його теж немає на мапі, зробила ТОВ «Векоінвестбуд» за 1,6 млн гривень. Судячи з відкритих даних, компанія виграє аукціони лише в Дніпровському та Оболонському районах.

Наступний тендер – Харківське шосе, 148-А, де знаходиться керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Дарницького району. Укриття відремонтувала компанія «Ізол» за 558 тисяч гривень. В об’яві також вказано, що це житловий будинок (по суті, це двоповерхова адмінбудівля), але укриття також недоступне для містян.

На вулиці Макаренка, 3 оголосили тендер на ремонт укриття в житловому будинку, яке виграла компанія «Водолій», запропонувавши ціну 643 тисяч гривень. Укриття також немає на мапі.

Як це коментують в КМВА та Київраді?

Директор Департаменту муніципальної безпеки Роман Ткачук наголошує, що під час повітряної тривоги сховища передбачені для всіх мешканців без винятків. Раніше у ДСНС пояснювали, що поняття «тільки для своїх» в найпростіших укриттях загального користування, про які йдеться в матеріалі, немає.

У КМВА припустили, що такі тендери можуть мати ознаки нецільового використання бюджетних грошей, та обіцяли провести перевірку. За словами депутатки Київради Ксенії Семенової, є випадки, коли підвальні приміщення переводять в нежитловий фонд, який потім здають в оренду.

За інформацією КМДА у Києві налічується близько 5 тисяч споруд цивільного захисту, зокрема 500 сховищ для працівників підприємств і 4500 укриттів для населення.

Вночі першого червня росіяни запустили 10 ракет «Іскандер» по об’єктах цивільної та критичної інфраструктури Київщини. Всі ракети було збито, однак обстріл спричинив руйнування на лівому березі Києва, три людини загинуло. Зокрема, загинула жінка, яка прямувала до укриття, яке було зачинене.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button