Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 285 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

На архітектурному конкурсі в Польщі обрали найкращий проєкт типового багатоквартирного житлового будинку. 

На організованому урядом конкурсі хотіли отримали проєкт дешевого типового житла зі зниженим енергоспоживанням.

Перше місце посіла пропозиція архітекторів Pracownia Projektowa WAWW та Gąska Studio. Команда запропонувала частково зібрану з дерева, просту триповерхову будівлю, яку за допомогою додаткових модулів можна збільшувати (чи навпаки — зменшувати), а також змінювати планування. 

Оскільки проєкт легко модифікується, він підходить для різних населених пунктів із різною щільністю забудови.

Базовий проєкт розрахований на 24 квартири. На першому поверсі запроєктовано чотири комерційні та службові приміщення. У них можна облаштовувати спільні простори, наприклад лаундж-зону для мешканців, дитячу ігрову кімнату, коворкінг. По одній кімнаті загального користування також передбачено на кожному з наступних поверхів.

Найбільші — трикімнатні квартири з лоджіями. Однокімнатні помешкання за необхідності можна об’єднати. На даху розташовано господарську терасу з озелененням.

Будинок не має ліфта з міркувань економії грошей, однак перший поверх повністю доступний для маломобільних людей, зокрема дві квартири на першому поверсі спеціально обладнані для людей з інвалідністю. Коридори мають ширину понад півтора метра, що достатньо для маневрування на колісному кріслі. 

Автори обрали як один із основних матеріалів дерево для більшої енергоефективності. Аналіз показав, що це на 25% екологічніше, ніж силікатна цегла. Дерев’яні решітки балконів можуть бути опорою для в’юнких рослин — природної теплоізоляції. Фасад оздоблено тонким шаром штукатурки.

Те, що будинок монтується зі стандартних повторюваних елементів дозволяє повторно використовувати ці матеріали для іншого будівництва (передбачений термін експлуатації будівлі — 50 років). Зокрема, це готові конструкції стін із віконними та дверними прорізами, плити перекриттів, а також готові модулі санвузлів. Всі ці елементи доставляються на будівельний майданчик і монуються на місці — власне, як і радянське типове житло.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button