Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 298 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

На Львівщині вздовж річки Стрий між селом Східниця та містом Сколе розташована закинута гідроелектростанція, в яку при Радянському союзі вклали 50 мільйонів доларів. Про це пише Lviv mediа.

Планувалося звести водосховище глибиною 60 метрів, але попри великі інвестиції будівництво так і не завершили. Це місце називають «Карпатське море» або ГЕС «Сопіт».

Станцію почали будувати ще у кінці 1970-х років. Тоді потрібно було затопити навколишні землі, адже місця тут глухі, а вода це безкоштовне «пальне» для ГЕС.  З тих часів залишилося кілька бетонних споруд: біля річки та високо в горах. Поруч утворилося озеро – «Карпатське море».

ГЕС почали будувати у 1979 році. Згідно з офіційною заявою проєктантів, «на базі» річки Стрий мало бути створене штучне гірське водосховище. Планувалося зібрати 20 мільйонів кубометрів води для потреб жителів Львова. Паралельно мали встановлюватися турбіни, які б забезпечили навколишні населені пункти електрикою. Щоб реалізувати проєкт, необхідно виселити жителів навколишніх сіл: Рибник, Новий Кропивник, Довге та Перепростиня. Велику кількість людей виселили, надавши їм житло у Бориславі, Стебнику, Львові та Східниці.

Після затвердження проєкту інженери заявляли, що перепрофілювання річки Стрий може знищити джерела мінеральних вод (в тому числі трускавецьку «Нафтусю») та спричинити значні зсуви у горах.

Однією з причин зупинки будівництва став зсув гори, що пошкодив дамбу. Через це вартість проєкту сильно зросла. Пізніше через поганий будівельний підрив пішли тріщини по всій горі через що вона більше не могла виконувати функцію основи.

У 2021 році німецька компанія DR. Hutarew & Partner International отримала дозвіл на будівництво на річці Стрий у селі Довге Східницької ОТГ гідроелектростанції потужністю в 1 МВт. Проєкт будівництва розроблявся спільно з Інститутом гідробіології, Басейновим управлінням водних ресурсів та з Національною академією наук України. Також інвестор планує углибити річку, збудувати човникову станцію та вкласти кошти в розвиток села.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button