Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фрески до повені. Фото: facebook.com/tetyana.teren

Після підриву Каховської ГЕС вода затопила будинок-музей Поліни Райко в Олешках Херсонської області. Довгий час про долю настінних розписів не було нічого відомо, але днями Семен Храмцов, представник фонду художниці, опублікував фото та відео приміщень.

«Більшість внутрішніх стін обвалилися, тепер це жахливий опенспейс… Фресок десь 30-40% (зі стелями) збереглося», — повідомив він.

Наслідки повені. Фото: facebook.com/xseman

Поліна Райко (1928-2004) була самоучкою й у віці 69 років почала розписувати свою оселю в стилі наївного мистецтва: стіни та стелі будинку, літньої кухні, парканів тощо. Як фарбу використовувала найдешевшу емаль. Зображувала рослини, тварин, людей.

Наслідки повені. Фото: facebook.com/xseman

Хату Райко придбало подружжя з Канади, будинок охороняється Законом України «Про охорону культурної спадщини». Фонд планував реставрувати розписи, однак не встиг цього зробити.

Олешки зараз під російською окупацією. Храмцов повідомив УП.Культура, що поки село не звільнять, питанням реставрації ніхто не займатиметься. Завдання найближчого часу — просушити будинок, з якого відійшла вода. Це роблять місцеві жительки. «Наказ такий: нічого не чіпати, прибрати зайве сміття і сушити. І все», — підкреслив Храмцов.

Наслідки повені. Фото: facebook.com/xseman

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button