Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 299 днів. За цей час ми опублікували 23646 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Візуалізація archimatika

Держагентство відновлення та розвитку інфраструктури України у партнерстві з архітектурною компанією archimatika розробляє проєкт відбудови пошкодженого ворожими обстрілами села Посад-Покровське на Херсонщині, пише Pragmatica.

Проєкт передбачає відновлення знищених будівель таким чином, щоб зберегти автентичний образ села, запровадивши дизайн-код. Крім будинку, кожний сільський двір включає певну кількість блоків господарських приміщень: погрібник, літня кухня, курник, хлів тощо. Крім кількох типів хат у проєкт закладено різні типи господарських модулів, які кожен власник зможе облаштувати згідно зі своїми потребами.

Нові будівлі інтерпретуватимуть традиційну місцеву архітектуру: штукатурені фасади, двоскатні чи шатрові дахи, композитна черепиця як альтернатива історично притаманній Посад-Покровському керамічній.

Кожне домоволодіння відбудовуватиметься за принципом напівзакритого внутрішнього двору – це історично властиво місцевій забудові. Прийом дозволяє закрити подвір’я від сильних степових вітрів.

Як альтернативу поширеним індустріальним матеріалам, архітектори пропонують поновити виробництво саманних блоків на існуючому тут глинищі. Це створило б нові робочі місця і надало б населенню відчуття причетності до відновлення власного села.

Місцевих мешканців опитали щодо благоустрою сільського центру. У результаті було сформовано комфортний, тінистий центральний пішохідний бульвар. З однієї сторони бульвару пропонується облаштувати освітньо-культурний центр, в якому розташується школа, дитячий садок і культурний центр.

Проєктом більшість громадських сервісів об’єднано в єдиний комплекс, щоб уникнути дублювання функцій і, відповідно, знизити вартість експлуатації. Наприклад, школа і дитячий садок матимуть спільний харчоблок, а актовий і спортивний зали можуть використовуватись як школою, так і культурним центром.

Вздовж центрального бульвару розташовано старостат, центр безпеки, відділок поліції, будівлю швидкої допомоги, магазини, кафе, аптеку та інші заклади. Проєктом запропоновано повернути селу його головний храм, що раніше розташовувався на місці нині зруйнованого будинку культури.

На основі частково збереженого клубу пропонується створити центр пам’яті боротьби проти російського загарбника. Центр пам’яті буде інтегровано в ландшафт скверу.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button